Проф. Михаил Константинов:Протестите ще започнат веднага, ако БСП влезе във властта

Ако БСП влезе във властта, веднага ще се надигне протестна вълна – особено в големите градове. Добре ще бъде БСП и ДПС да постоят малко по-далеч от централната власт за известно време. а БСП е задължително, защото тя в момента не е истинска партия. Тя е образувание с разкъсани връзки вътре. Трябва им престой в опозиция, за да се превърнат отново в политическа партия.
Условията за свободни и честни избори са налице. Не виждам какво може да попречи на служебния кабинет да успее да изпълни основния си ангажимент – осигуряването на честни и прозрачни избори. Хората са компетентни, ЦИК натрупа опит, Изборният кодекс предлага хубави технологии. Имаме всички условия да направим хубави избори. Разбира се, това не значи, че няма да се изхитрим и в последния момент да направим някоя дивотия. Аз се надявам това да не се случи.

Разпределението на мандатите горе-долу се знае. ГЕРБ – около 100, БСП – 55-60. ДПС имат всички шансове да поставят своя национален рекорд. Техният личен рекорд е 38 депутати. На 5 октомври имат шанс да го надминат – 40-42 депутати на ДПС няма да ме изненадат. Ако под 4 милиона от българите гласуват, което доскоро се очакваше, при този твърд електорат на ДПС, при въпросния Рамадан и тези секции, които са разкрити в Турция, има всички шансове ДПС да има, да кажем, едни 550 000 гласа, което да даде 40-40 и няколко мандата. ДПС имат стабилен и мобилизиран апарат. ие само можем да им завиждаме за това как ще организират изборите. За съжаление, ние не можахме да се организираме, а те ни показват как стават тези работи.
Останалите 40-45 мандата ги виждам разпределени между Реформаторския блок, „България без цензура" и остават две по-малки формации – АБВ и Патриотичният фронт, като не виждам и двете вътре. Петте участника са ясни, а шестият ще бъде излъчен между Патриотичния фронт и АБВ. Могат да се окажат и седем, но е малко вероятно.
Мъртвите души" в избирателните списъци трябва да бъдат унищожени. Надявам се , че 43-то Народно събрание ще приеме необходимите промени в тази насока. „Дори когато т.нар. „мъртви души" не участват в изборния процес пряко, те сриват доверието в него. Това е най-тежкото поражение, което те нанасят на демокрацията в България – удар по доверието. Избори без доверие нямат смисъл. Има два начина за премахване на „мъртвите души" от избирателните списъци, единият от които е списъците да бъдат направени по настоящ адрес, а другият – да има активна регистрация./По агенция „Фокус"/

Станете почитател на Класа