Юрий Асланов, социолог: За честността на изборите винаги ще има съмнения

Върху честността на изборите винаги има съмнение. Лично за мен тези съмнения се засилват след оставката на Красимира Медарова. Служебното правителство, освен основната си задача да подготви изборите и много други такива в тази кризисна обстановка, в която е страната в момента, може би беше правилно да се предложи такъв министър, за да може да координират дейността на повечето от министерството, за да не се изпуска главното – подготовката на изборите. Трябва да се носи персонална отговорност, защото очевидно колективната невинаги дава резултати. Наистина имаме две партии, които през последната година получиха парламентарно представителство, макар и не в българския парламент, а в европейския. Никога проблемите не са били на ниво ЦИК в България. Основните проблеми, които касаят изборния процес са на равнище секционни избирателни комисии и в много редки случаи и на районни избирателни комисии. В ЦИК винаги се е постигало някакво единодействие и съгласие по взетите решения.
Аз не си спомням случай, в който ЦИК да е ставал причина за блокиране на работата. Беше грозно да им се приписват истории като „Мултипринт" и т.н., които си бяха задължение и гафове на правителството. ЦИК няма отношение точно към тези неща и трябваше, за да не се повтаря това и да оставят съмнение в изборния процес, именно в правителствената администрация да се появи политическо лице, което да носи отговорност.

Красимира Медарова е един достоен човек и професионалист и с нищо не омърси името си, докато беше председател на ЦИК. Постъпката на Красимира Медарова е достойна, за да не се създава напрежение, тя постъпва лоялно. Аз не съм на това мнение, защото много малко са хората, които са подготвени за тази сложна изборна материя и тя е една от тях. Преписват на Красимира Медарова грехове, с които тя не е свързана, но общо взето като цяло тя е работила много добре.
Така наречената „Протестна мрежа" от известно време се вживява като кадровик на държавата и като монополист на единствената истина с претенция само те да казват кое е честно и кое не и кое е морално и кое не. Трябваше да се вземе мнението на хора, които персонално са свързани с изборното законодателство и съм сигурен, че повечето от тях нямаше да кажат лоша дума за Красимира Медарова. Тя вече е подала оставка и не трябва да продължават да се занимават с нея. „Тя е един достоен човек и професионалист и с нищо не омърси името си, докато беше председател на ЦИК. Това не може да се каже за някои от героите, които в момента се упражняват на неин гръб.
Аз също бях делегат на градската конференция на БСП и подкрепих предложението на Янаки Стоилов начело на листите навсякъде да са хора от БСП.. Мисля, че в досегашната ситуация е правилно това нещо, за да се мотивира твърдото ядро на партията и да работи за изборите с максимална енергия. Това очевидно е проблем на този етап и изборите на 25 май го показаха, че има вътрешен проблем, който трябва да решим преди всичко и след това да мислим за останалото. Преференциалният вот също може да измери реалната тежест на останалите коалиционни партньори. „Точно в тази ситуация особено в контекста на листите от миналата година, които създадоха много вътрешнопартийни проблеми, за мен е правилно този път водачите на листите да са от БСП. Няма никакви две коалиции. „Председател на коалицията е Михаил Миков, като лидер на най-голямата партия в коалицията. Предварително наистина имаше такава идея, но тя отпадна да се раздели партийната от коалиционната. Това не се случи и на практика се продължи традицията от миналите години лидерът на БСП да е председател и на коалицията. Просто коалицията получи ново име./По радио "Фокус"/

Станете почитател на Класа