Проф. Михаил Константинов: В случая с КТБ добри няма

В случая с КТБ е необходимо първо държавата да поеме съгласно закона всички влогове до 100 хиляди евро и под 96 хиляди лева. Това просто няма как да не се случи, защото това е европейско правило и европейска директива. След което трябва да се разгледа най-прецизно състоянието на фалиралата Корпоративна търговска банка(КТБ), да се прецени точно колко са нейните задължения и какво от парите може да се върне и какво не. Защото голяма част от тези пари, които са раздадени, всъщност те законно дължими от хората, които са получили. Ние просто не знаем за какво става на въпрос. За първи път държавата действа практически при пълна липса на информация. Така или иначе, това, което трябва да се направи със сигурност е първо да се върнат парите по закон, а по-нататък да се търсят средства да се върнат и останалите пари на хора и фирми. Страшното, обаче, което се случва, и това е за първи път в нашата нова история, е че на терена добри няма. Винаги до сега в някакъв смисъл беше ясно кои са добрите и кои са лошите. Сега добри няма. В момента българската политическа класа тотално се е сринала. Доверието към нея е равно на нула и това е всъщност основният проблем. Вижте, човек се справя с всичко и докато сме живи и здрави може да се справим, но ако не си вярваме, ще разрушим държавата.
Първо, не сме сигурни дали дупката е точно три милиарда и половина или нещо друго, но така или иначе дупка има. В момента държавата не е длъжна да покрие тази дупка. Това може да стане постепенно, както вече казах. Освен това, аз не разбирам какво значи това - липсват досиета. Това за мен е нон сенс. Има си няколко регистъра, извън тези, които се съхраняват в банката и са описани. Хайде да не се правим на луди. Самата БНБ трябва да има сведение за всички клиенти. Те са в момента предполагам, че спекулират с това, че ги няма обезпеченията, да се каже кое е обезпечение и кое не. Обаче, нали се знае кои са ги взимали тези кредити. Освен това сме длъжни моментално да обясним на хората кои са тези фирми и хора, които са взели кредитите и които в момента не могат да ги върнат. Така че, хайде да действаме като разумни хора и се опитаме да върнем поне част от доверието на хората. Ако не го върнем, ще дойдат на власт наистина лошите и ще разкажат играта и на сегашните политици и на българския народ. Не трябва да стигаме до там, но май ще стигнем.
Всички са обречени от последните няколко правителства. Не знам точно колко трябва да връщаме назад, но предполагам над 15 години назад може да се върнем. Хайде да помислим кои са били на власт през последните 15 години! Ще видите, че е била и така наречената традиционна десница, и НДСВ, разни тройни коалиции, както и ГЕРБ. Сега нова тройна коалиция. Виждате ли някоя политическа сила, която да не е била на власт през последните 15 години? Това е истината. Всички са забъркани и като са забъркани – да си поемат отговорността, няма защо да се крие и да шикалкавим. Ако не се каже честно на българския народ какво е положението и какви мерки трябва да вземат, нещата само ще се влошават и аз се опасявам, че накрая ще се влошат необратимо.
В България е възможно да се случи всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това е малко шеговит, но тъжен принцип. Ние отново не знаем за какво става на въпрос. Едни хора казват - 10 милиарда, други казват – 5, и сме в тотална неяснота. Трябва преди всичко да си изясним каква е истината. Искам още веднъж да подчертая, че няма значение колко е голяма дупката. България е все още с нисък дълг в сравнение с останалите европейски държави. Ние сме бедните роднини, които в продължение на 25 години стоим отстрани на трапезата и ядем някакви подхвърлени трохи. Сравнете нашето положение с дълговете на големите европейски държави, махнете даже и Гърция... Гръцкият дълг е 150 процента от брутния продукт. Германският дълг е 80 процента. Италианският отива към 100 процента. Ирландският дълг е чудовищен. За люксембургския ще ви кажа едно число, за което ще си помислите, че се шегувам – на Люксембург е 1000 процента. Повтарям – 1000 процента. Нашият примерно е 15 процента, най-много 20 да стигне. Така че, всички живеят на заем, и ние ще поживеем малко на заем. Проблемът не е в размера на дълга, а в лъжливото поведение на българските политици. Да бъдат така добри да кажат истината, да им простим и да продължим нататък!
Това правителство, иска или не иска, ще управлява до 5-ти август. Това вече няколко пъти съм го казвал. То и в този момент да подаде оставка, пак ще управлява до 5-ти август. Какво си мислите, че ще стане като то подаде оставка? Да не би Орешарски да си вземе шапката и да си отиде вкъщи? Няма да стане тази работа. Той ще управлява докато не влезе служебния кабинет там, с всичките министри. Да си стиснат ръцете, да пият по една чаша вино и едните да предадат работата на другите. Когато и да подаде оставка това правителство, то ще работи, в оставка или без оставка, до 5-ти август. Представяте ли си държавата да работи и един час без правителство? Въпреки че, като гледам това правителство, може би е по-добре да стоим без правителство. Това е шега разбира се. Още един пример – в Белгия 500 дни нямаше правителство. В смисъл такова, което е излъчено от парламента. Така че, може и с правителство с оставка. Въпросът е, пак повтарям, българските политици да се държат като честни хора, а не да шикалкавят, да лъжат и всеки да се спасява по единично. Трябва да разберат, че България е един кораб, не можеш да копаеш дупка на носа, а други да копаят дупка на кърмата и да следиш отчаян дали лодката ще изкара. Няма да изкара. Ние в момента това виждаме – сриване на българската държавност поради липса на доверие. По отношение на дълга - ще го платим някак си и ще излезем от това, но трябва да се върне доверието. Това е ключът на цялата игра./По радио "Фокус"/

Станете почитател на Класа