Юнаците в Букурещ и отчаянието на Вашингтон

Американското странстване в Букурещ - като се започне от помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, след това на нейния заместник, после на заместник-директора на ЦРУ, и следващата седмица на американския вицепрезидент Джо Байдън, придружен от шефа на Пентагона - не мисля, че е само силен сигнал за заздравяване на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ.

Съществува вероятно и този компонент, но и един показател, който ми изглежда прозрачен, за отчаяние. Когато тази част от света седи върху буре с барут, високопоставените представители на Румъния се държат най-малкото инфантилно, влизайки непозволено в играта на провокации, която Русия играе толкова добре и която толкова й подхожда.

Затварянето на въздушното пространство на Румъния за самолета, в който се намираше руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, беше сериозно решение. Не мога да кажа неоправдано, но със сигурност решение, което трябваше да бъде обяснено с максимална сериозност. Но не беше. Президентът Траян Бъсеску дори ни казва, че не е ясно дали това влиза в границите на забраните, наложени от САЩ и ЕС на редица руски представители, на които им е забранено да пътуват в ЕС.

Освен това, никой не обясни защо Рогозин беше допуснат в румънското въздушно пространство на влизане, а беше блокиран на излизане.

Също така ми изглежда недопустимо подобно решение, толкова сериозно, да бъде взето без консултация с президента Траян Бъсеску, който е шеф на Върховния съвет за национална отбрана. Беше ли Траян Бъсеску заминал в чужбина, както ни казва г-н Понта? Не е бил на луната. Цялата преса го откри, как не е могъл го намери премиерът, ако е искал?

Агресивният отговор на Дмитрий Рогозин, включващ явна заплаха по адрес на Румъния - "Румъния по искане на САЩ затвори въздушното си пространство за моя полет. Украйна отново не ми разрешава. Следващия път ще летя с ТУ-160″ - беше донякъде предвидим. Москва отлично умее да спекулира с всеки ход, за да засили напрежението, да образува спирала.

Какво трябваше да се направи спрямо това? Или игнориране, защото, както казва дори Траян Бъсеску, това не е официална позиция на Москва, а публикация в социална мрежа. Или отговор, като се има предвид качеството на Рогозин на официален представител и тежестта на формулировката, но с твърд и сдържан тон, много добре премерен. Но ние сме в кампания и нашите висши ръководители сега са предизборни юнаци.

Виктор Понта, който явно още се е чувствал като в Ф-16, почувства нуждата да се покаже герой, вероятно и за да отблъсне обвиненията в непозволена близост с Русия: "Нито Рогозин, нито някой друг от черния списък може да влиза или да излиза през Румъния и ние имаме грижата това да бъде така. Не ни е казала Америка, ние пожелахме да бъдем със САЩ. Аз бях върховният главнокомандващ. Помислете, че нещата можеха да се влошат, можеше да поискаме румънските самолети да вземат решение, да се вдигнат от земята. Разбира се, аз ще реша, когато се наложи. Но защо тогава имаме президент? Показваме на нашите партньори, че се занимавам аз с това, че могат да разчитат на нас, докато президентът се разхожда из страната".

Значи премиерът на Румъния си играе на война и влиза директно в логиката на Рогозин. Как да направиш подобно изявление, още повече свързвайки го с позицията на върховен главнокомандващ на армията? Още повече, когато не отговаряш само за себе си, а си част от едно голямо военно семейство, така че всеки твой жест се разгръща пряко върху целия алианс? При тези условия, как може да твърдиш, че ти ще решаваш кога да вдигнеш самолетите така, на своя глава?

Изглежда, че г-н Понта има някакво младежко влечение към войната. Предишните дни известяваше весел, че ни дебне война и обясняваше на работниците в Крайова защо това е добра вест за тях - защото ще имат поръчки. Добре, че не окуражи така и тези от погребалните агенции.

Как би изглеждал на Вашингтон, се питам, един премиер на границата на НАТО с източното пространство, кандидат за президентските избори, значи включително за върховен главнокомандващ на армията, който си играе на Зоро из телевизионните студия, обявява, че ще вдигне военните самолети по своя прищявка, за да покаже мускулите си пред президента? Ако върховният главнокомандващ Понта вдигне самолетите и получи отговора на руските самолети, означава, че според Северноатлантическия пакт цялата НАТО влиза в конфликт.

И кой и кога е обявил Виктор Понта за върховен главнокомандващ на въоръжените сили? Конституцията в никакъв случай. Дори в случай на заместване не премиерът поема правомощията на държавния глава. Разбирам, че летенето в Ф-16 е бил върховният момент на съществуването на Виктор Понта, но може би е време да се върне на земята. Войната е игра за големи хора.

И президентът не се посрами. Вярно, че Траян Бъсеску имаше мъдростта да се въздържа от шеги в стила на "Топ Гън", но сведе тона на дискусията до кръчмарско ниво. "Трябва да разберем колко водка е изпил Рогозин, преди да направи тези изявления". Дойде и репликата на Рогозин по същата много удобна линия, пак в една социална мрежа: "Питам се колко чаши е изпил Бъсеску, за да добие кураж, преди да затвори въздушното пространство на Румъния за нашия самолет?"

Ако казваш, че руският вицепремиер е "лудият на краля, който иска да дразни", защо влизаш ти, като президент на страната, тъкмо в неговата игра? След като, както сам казваш, не става дума за официална позиция на Москва, защо слизаш до нивото да коментираш и, най-вече, защо по този начин? Струва ти се все пак, че твърдението на Рогозин не може да остане без отговор? Тогава отговори по президентски, на стандартите на своята позиция.

Премиерът посреща Русия със самолети, президентът я удря с бутилки. А Русия има повод да пресили нещата. Дори когато не е провокирана, знае как да създава провокации. Видяхме това и в Източна Украйна. Ами когато може да се хване за някоя макар и минимална провокация?

И виждайки налудничавия спектакъл, предложен от хората с най-голяма власт в Румъния, как да не дойдат американците с мало и голямо да им излеят по една кофа студена вода върху главата? Как да не гледат на нас като на някакви екзалтирани чудаци, от които никога не знаеш какво може да очакваш и кога ще ти подпалят къщата?

Имам и аз една молба към Джо Байдън. Без злонамереност, с дълбока тъга и безпокойство, си мисля, че би било добре да доведат със себе си и един екип медици психиатри, специализирани в патологията на властта. Може да ни спаси.

БТА

Станете почитател на Класа