Русия се превръща в лидер на антизападния свят

"Ние не влизаме в нова Студена война", каза в сряда в Брюксел президентът Барак Обама, представяйки как вижда посткримския световен ред след консултации с други лидери от НАТО. "В края на краищата за разлика от Съветския съюз Русия не ръководи блок от държави и няма глобална идеология".

Президентът Владимир Путин със сигурност няма да е съгласен. През последните две години в Кремъл се очерта нова идеология. Настоятелно лансирана по каналите на държавната телевизия, тя зае позицията на руски национален идеал - и е водеща сила зад новото агресивно положение на Русия в международен план. Русия отново се превръща в лидера на антизападния свят.

В годишната си реч пред парламента "За състоянието на федерацията" през декември Путин обяви гласно тази идеология. Тя сама по себе си е нещо ново - за предишните 13 години управление Путин се придържаше към прагматизма в речите си. Сега той лансира визия, за която много руснаци жадуват от близо четвърт век след разпадането на Съветския съюз, което остави огромна празнота в самосъзнанието на гражданите му.

В декемврийската си реч Путин каза, че Русия няма амбиции да бъде суперсила, в смисъл че няма "претенции за глобална или регионална хегемония". Той обаче допълни: "Ще се борим да бъдем лидери". Обяснявайки новата самоличност на Русия по отношение на Запада и претенциите за лидерство, той каза: "Това е абсолютно обективно и разбираемо за държава като Русия с нейната велика история и култура, с многовековен опит не в т.нар. толерантност - безполова и безплодна, а в реалния, неподправен живот, където различни хора съществуват заедно в рамките на една държава".

"Така наречената толерантност", която той спомена като отличителен белег на западната цивилизация, не е от тази гледна точка нищо друго освен плъзгане по пътя на неморалното. Вероятно толерантността включва хомосексуализъм, ето защо тя бе описана като "безплодна и безполова".

"В днешно време много страни преразглеждат своите морални ценности и етични норми, рушат етнически традиции и различията между народи и култури", каза той. "От обществото сега се иска не само да признае правото на всеки на свобода на мислене, политически възгледи и неприкосновеност на личния живот, но и също да приеме безусловно равенството на добро и зло, както се вижда, странни концепции, противоположни по смисъл".

Накрая, каза Путин, време е да устоим на този бич на толерантност и разнообразие, който пълзи от Запад. "Знаем, че все повече хора по света подкрепят нашата позиция на защита на традиционните ценности", заяви той. Ролята на Русия е да "предотврати движение назад и надолу в хаотична тъмнина и връщане към примитивно състояние".

Накратко, Путин възнамерява да спаси света от Запада. Започна с Крим. Когато казва, че защитава етническите руснаци в Украйна, той има предвид, че ги защитава от многото ужасни неща, идващи от Запада. Няколко дни след декемврийската реч Алексей Пушков, който оглавява Комитета по международните въпроси на Държавната дума, дефинира тази заплаха от трибуната на долната камара на руския парламент: "Съветници от ЕС на практика във всяко важно министерство контролират финансовите потоци, националните програми, както и разширяването на обхвата на гей-културата, която стана официалната политика на ЕС".

Три месеца по-късно руснаците гледат точно така на събитията в Украйна: Западът буквално взема превес и само руските войски могат да застанат между нищо неподозиращите граждани на славянската държава и прииждащите от Брюксел хомосексуалисти.

Русия не оглавява блок от държави в този антизападен кръстоносен поход - поне за момента. Но със сигурност не е сама в жаждата си за опазване на "традиционните ценности". Русия събира неформален блок в ООН, защитаващ "традиционните ценности". Съветът на ООН по правата на човека прие серия от внесени от Русия резолюции, противопоставящи се на правата на хомосексуалистите, през последните три години. Съюзниците на Русия в приемането на тези резолюции са не само нейните постсъветски съседи, но също така Китай, Еквадор, Малайзия и още над дузина държави.

Антигей програмата може да изглежда като ненадеждна основа за формиране на активистки международен съюз от държави играчи, но има голям обединяващ потенциал, когато е очертана в рамките на по-широко антизападно усилие и дори цивилизационна мисия.

Тази мисия по-скоро, а не желанието да отхапе парче от съседна страна е движещата сила зад новата война на Путин - и причината за това руското общество да я подкрепя така твърдо. Надеждата им е, че тази война, ще направи Русия не само по-голяма, но и отново велика.

БТА

Авторката Маша Гесен е американска журналистка от руски произход и автор на книгата "Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин"

Станете почитател на Класа