Борислав Цеков: ГЕРБ лъже, че е събрала 300 хиляди подписа

Една подписка, ако се събира реално чрез публични пунктове и като гражданска инициатива, а не чрез партийни или корпоративни структури или чрез използване на държавната или общинска администрация, е едно огромно усилие.

Това да се съберат 500 000 подписа изисква да се организират най-малко 500 – 600 пункта в страната за събиране на подписи.

Имам поглед върху това, което правят от инициативния комитет на ГЕРБ в момента. Бомбастичните числа, с които в последно време замерят обществеността, че едва ли не за две седмици са събрали около 300 000 подписа, са измислица. Георги Близнашки лъже. Защото никъде на практика не се събира публично подписка.

Вчера, а и миналата седмица, мои съмишленици са обиколили тези десетина места, които инициативният комитет на Близнашки и на ГЕРБ са обявили в София, че уж се събират подписи. Но са установили, че никъде не се събират подписи с изключение на едно място - пред Булбанк, където ние осъществихме гражданско наблюдение и установихме, че за два часа са се подписали едва двама граждани. Същата информация имаме от Велико Търново, където по същия начин са обявили някакво публично място, на което събират подписи, но там няма никой. Същото е във Варна. Единствено в Пловдив общински служители, организирани от кмета на ГЕРБ Иван Тотев, събират подписи на две места в града, въпреки, че са обявени 7 или 8 пункта. Заедно с това имаме сигнали, че пак хора от общината и от ГЕРБ обикалят Столипиново и по различни начини се опитват да събират подписи.

От картината, която се очертава, очевидно се готви някаква измама. Така нареченият инициативен комитет, който всъщност е приятелският кръг на Георги Близнашки, е фасада на ГЕРБ. Той първо се срещна с представители и с кметове на ГЕРБ за събирането на една гражданска подписка. След като вече две седмици не се събират подписи, имам тежко подозрение, че тези кметове на ГЕРБ използват пасивите с лични данни на граждани и в момента върви фалшифициране на подписка. Заедно с това расте подозрението, че се събира подписка, ако въобще се събира, и по конспиративен път. Това, че инициативният комитет на Близнашки не събира подписи публично, прозрачно, като гражданска инициатива, така както повелява законът и моралът, създава тези съмнения. Затова, ако те представят някаква подписка, тя трябва да премине през много щателен контрол. Тази подписка трябва да бъде показана и публично, защото, ако се окаже, че десетки и стотици листа с лични данни на граждани, са попълнени с няколко почерка, това очевидно е подписка менте.

На този етап всичко е само подозрение, на базата на това, че подписката на Близнашки не се събира публично и прозрачно. От друга страна това се разминава с бомбастичните данни за събрани подписи. Затова казвам, че трябва да има граждански контрол, когато подписката бъде внесена в Народното събрание. Може и да се покаже пред обществеността примерно под егидата на комисията за взаимодействие с гражданското общество. За да се види дали листовете не са попълвани от хора, които стоят по кабинети и злоупотребяват с личните данни на гражданите. Хората трябва да могат да проверят дали не са злоупотребили с личните им данни.

БГНЕС

Станете почитател на Класа