Олимпийски кошмар за работници мигранти в Сочи

Когато Саша Матич получил оферта за работа на строеж в Сочи, той подозирал, че това е твърде хубаво, за да е истина. Той и много други от Сърбия и Босна чули привлекателния призив за Зимните олимпийски игри 2014 г. в Русия, привлечени от перспективата да спечелят за два месеца повече отколкото повечето сърби или босненци печелят за година.

"Това беше съмнителна работа, но си помислих: това е само два месеца. Парите бяха добри и аз имах нужда от тях", каза Матич, 41-годишен безработен от западния сръбски град Шабац.

Той бе един от хилядите работници мигранти, набрани основно от бившите съветски републики от Централна Азия, но също от Балканите, за да работят на строежите на стойност 50 милиарда долара за игрите в Сочи, престижен проект от огромна важност за имиджа на Русия в страната и света.

Според Матич обаче това бързо се превърнало в кошмар.

Сръбското правителство е репатрирало над 100 балкански работници миналия месец, след като били задържани от руската полиция за нелегална работа. Матич се измъкнал и прекарал една седмица в прекачване от влак на влак и пътуване на автостоп преди накрая да влезе пеш в Сърбия през северната й граница с Унгария. Пред Ройтерс Матич описа как след 27-часово пътуване с автобус до Сочи е бил настанен в празна стоя и бил нает като мазач без договор или необходимата виза. Той вързал електрическа крушка в стаята си с изхвърлен кабел.

Макар да имал обещание за около 4000 евро 5 500 долара , той получил само две авансови плащания на обща стойност от 600 евро, които похарчил основно за храна.

"Ние завършихме работата предсрочно и си поискахме парите", каза Матич. "Влезе руснак с пистолет. Той беше като престъпник от гангстерски филм. Ние взехме малкото пари, които ни дадоха, и си тръгнахме".

Периодът, предшестващ началото на игрите, които стартират на 7 февруари, бе доминиран от заплахата, която представляват ислямистките бойци в размирния руски регион Кавказ.

Но той също така бе белязан от оплаквания от системна експлоатация на строителните работници и изгодни договори за строителство, присъждани на финансови магнати и политически съюзници, предизвиквайки негодуванието на правозащитни групи.

Работниците Предраг Леро, Миленко Кулич и Миомир Столица - всички етнически сърби от бедното градче Билеча в Югоизточна Босна - са сред наетите на работа.

Тъй като в родния им град доминира безработица, тримата лесно са били убедени от базирана в Сърбия агенция за набиране на персонал да заминат за Сочи за месечна заплата от 1500 евро. Те обаче са били шокирани от условията, при които са попаднали.

Използвахме тоалетни навън и трябваше да плащаме по 150 рубли (4,3 долара) за взимане на душ, каза 38-годишният Столица. Имаше само четири тоалетни за 200 строителни работници, каза той.

Работодателите са наредили на работниците, които са получили само 30-дневна туристическа виза, за кратко да преминават през границата до съседния отцепнически регион Абхазия в Грузия и след това да се връщат, за да се подновят разрешителните. Нивото на сигурност обаче ги е уплашило.

Градът бе почти под обсада и се уплашихме, че може да ни хванат, така че решихме: ако нещо такова се случи ще се предадем, каза 31-годишният Кулич.

Техните технически ръководители са им обещали да организират пътуването през граница, но това не е станало и туристическите им визи са изтекли. Някои, като Матич, са избягали. Други са останали, укривайки се от полицията, като най-доброто нещо, което може да направят, докато късметът не им се изплъзне.

Арестувани и държани в ареста дни наред Леро, Кулич и Столица са били изпратени в родината си заедно със други 120 души с чартърен самолет, изпратен от сръбското правителство. Те са изкарали само по 250 евро.

Запитан за информациите за лошо отношение, Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, заяви пред журналисти в Сочи в понеделник, че е обърнато внимание на този проблем и той е бил решен. "В резултат на това 227 милиона рубли са били изплатени на работници като компенсации", каза той.

Руският вицепремиер Дмитрий Козак, който има важна роля в надзора на подготовката за Олимпиадата, изрази увереност миналия месец, че работниците ще получат парите, които са им били обещани. "Ние ще продължим да следим ситуацията до завършването на цялата работа и до уреждането на всички задължения", каза той.

В Белград отделът за борба с трафика към министерството на вътрешните работи съобщи, че властите от години се занимават с проблема на работниците мигранти от Сърбия, които са експлоатирани в чужбина, докато се опитват да избягат от хроничната безработица и бедността у дома.

"Имахме случай през 2005 г. в Азербайджан, където около 800 работници от региона бяха подложени на експлоатация", каза ръководителят на отдела Митар Джурашкович. "Имаше и случаи в Дубай и Беларус", допълни той.

Преди две години полицията използва агенти под прикритие, които се представиха като роднини, за да спрат автобус с работници за Италия и се стигна до арест на мъжа, който организирал пътуването.

Миналия месец полицията арестува сърбин от югозападния град Чачак и го обвини в трафик на работници за Сочи. "Тази тенденция бележи увеличение", каза Елена Кръсманович, говорителка на базираната в Белград група за борба с трафика на хора "Астра".

Кръсманович каза, че миналата година "Астра" е разследвала 18 случая, касаещи общо 400 работници, за които има информация за експлоатация в Сочи.

Като цяло, все повече сръбски мигранти са експлоатирани по света, от 12 процента през 2011 г. бройката е нараснала на 29 на сто през 2013 г., каза тя.

Това е свидетелство за тежкото им положение у дома - безработицата в Сърбия и Босна е над 20 процента, което кара Столица да казва, че не съжалява за опита. "Ако получим възможност, пак бихме направили същото", каза той. "За нас, Русия е обетована земя".

БТА

Станете почитател на Класа