Премного скъпите приятели на Русия

"Обикновените руски хора" с ужас се взират всеки ден в електронните табла на чейндж бюрата - пресмятат колко се е свил доходът им заради спада в курса на рублата. Междувременно бюджетът все тъй финансира строежи на века и независимо от мерките за икономии никой не мисли да спира международните проекти. Естествено думата не е само за олимпиадата в Сочи, която ще започне всеки момент. Редно си е в Русия да се радват, че страната им домакинства състезания на подобно равнище, колкото и да й струва това. В днешната тежка икономическа ситуация обаче изглежда доста странно Москва да финансира Украйна, да не говорим пък за Унгария. Още повече че заемите, предложени на тези страни, безспорно са невъзвръщаеми.

Рублата се свлича все по-надолу. Въпреки незначителните корекции в обменния курс заради рекордните продажби на валута от централната банка (според експерти към един милиард долара) националната ни валута стремително се сгромолясва. Пропадането й със сигурност няма да спре от днес за утре и нищо чудно да продължи малко по-вяло поне до края на март, сиреч още два месеца. Финалните цифри най-вероятно са тайна дори за Елвира Набиулина, макар тя да се прави на всезнаеща и абсолютно компетентна. Но дори шефката на Руската централна банка чудесно схваща, че курсът вече не зависи от позицията на ведомството й - по-скоро от решенията на американската Федерална резервна система, от курса на еврото, цените на петрола, даже от резултатите на олимпиадата.

Заради спадналия курс на лирата в Турция се свикват спешни съвещания и се вземат също тъй спешни мерки - в Москва обаче всички са спокойни. И то не просто спокойни, всъщност май са доста отпуснати. Орязвайки с едната си ръка бюджета за 2014 и за следващите две години, с другата ръка властите се канят да раздават "политически" кредити на приятелски страни. Първият де факто вече е получен от Украйна. Както всички разбраха, това означава да се източат 15 милиарда долара от руския Фонд за национално благосъстояние. След оставката на кабинета на Микола Азаров вече е ясно, че никой няма да върне тези пари на Русия. Те ще отидат, за да се "изправи на крака" украинската икономика - то се знае, ако Москва не спре да ги инвестира в украински държавни облигации. Но както увери Владимир Путин, това няма да стане. Значи все пак ще се простим с 15 милиарда.

Десет милиарда евро пък са обещани на Унгария за изграждане на АЕЦ. Владимир Путин лично гарантира отпускането на заема пред унгарския премиер Виктор Орбан. За лидера на унгарската десница това ще е допълнителен аргумент в очите на електората с оглед предстоящите тази година парламентарни избори. В момента той се очертава като фаворит и Москва вероятно смята, че "инвестира" сполучливо въпросните средства. Заради прецедента с Азаров обаче би трябвало да се замисли: дали са толкова стабилни нещата в Унгария? Какво ще стане, ако партията на Орбан - ФИДЕС, изгуби срещу опозиционната коалиция начело със социалистите? Тогава руската хазна ще олекне с още 10 милиарда евро.

Твърде е вероятно същата сума да бъде обещана скоро и на Чехия. Там, както знаем, "руско-чешки консорциум" участва в търг за доизграждане на друга АЕЦ, в Темелин. Става дума тъкмо за около 10 милиарда евро. И миналата година Москва фактически обеща да ги инвестира, стига конкурсът да бъде спечелен от "Атомстройекспорт", а не от американско-японски синдикат. Тогава впрочем в Чехия избухна правителствена криза, тръжната процедура бе замразена и засега виси.

Но първият президент, обещал да пристигне в Сочи, бе лидерът на Чехия - Милош Земан. В момента властта в Прага се поема от ново правителство и начело на промишленото министерство - ресорно в случая с конкурса за Темелин, е поставен Ян Младек, открито проруски политик. Други членове на новия кабинет впрочем също изпитват симпатия към Москва и със сигурност планират посещения в Русия, за да издействат инвестиции. Тъй че ако пристигнат, просто ще е неудобно да им откажем. Ето ти още 10 милиарда евро по-малко. И като теглим чертата, в една кризисна година и само чрез невъзвръщаеми кредити Москва се готви да "дари" на свои приятели към 35 милиарда евро. Остава да се радваме, че т. нар. обикновени руски хора просто не знаят за това.

БТА

Станете почитател на Класа