Саудитска Арабия в свада с Америка

Саудитска Арабия е недоволна от САЩ. Рияд не одобрява тактиката, използвана от Вашингтон на близкоизточната писта - отмяната на ударите срещу Сирия и сближаването с Иран, основния регионален съперник на кралството. Саудитците не харесват и египетския вектор, избран от американците - мълчаливото съгласие да бъде свален през 2011 г. президентът на Египет Хосни Мубарак, подкрепата за правителството на Мохамед Морси, натиска върху сегашния преходен кабинет. Държавният секретар Джон Кери прави опити да върне на САЩ лоялността на монархията, тяхна важна съюзничка в региона.

Шефът на саудитското разузнаване принц Бандар ибн Султан съобщи пред европейски дипломати, че има намерение да спре сътрудничеството със САЩ - съвместното обучение и въоръжаване на сирийски бунтовници, в знак на протест срещу американската политика в региона. Изявлението бе направено на закрита среща през уикенда.

Позицията на саудитеца е разбираема - кралството е смятано едва ли не за главен спонсор на пъстрата опозиция в сирийската криза и упорито действаше за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Отказът на САЩ от силовото решение, пренасочването към програма за химическо разоръжаване и подготовката за “Женева-2″ обаче станаха удар за плановете на кралството. Рияд помни, че преди подготовката за удар по Сирия бе помолил за схема с обяснения как ще се разположат военните кораби на САЩ, за да бранят петролния сектор на саудитците, и Вашингтон отвърна: флотът няма готовност да защитава находищата и инфраструктурата. Саудитска Арабия поиска списък с цели за бомбардиране в Сирия, но Вашингтон си замълча. Кралството заплаши своя съюзник, че ще смени партньора, от който купува оръжия, пише “Уолстрийт джърнъл”.

През септември президентът на САЩ Барак Обама води по телефона преговори с президента на Иран Хасан Рохани - тази капка препълни чашата, изчерпвайки търпението на саудитския монарх. Последвалият кръг от заседания на “шесторката” с Ислямската република застраши за пореден път регионалната стратегия на кралството. Успехите на шиитски Иран в подновяването на отношенията със САЩ и поетият курс към освобождаване от санкциите укрепват неговата икономическа и политическа мощ, което е неприемливо за сунитска Саудитска Арабия.

Рияд отдавна излива емоции пред Вашингтон. В началото на октомври например отказа да говори пред Общото събрание на ООН и дори не раздаде на участниците писмен доклад - обясни, че ООН е неспособна да реши проблемите в ислямския свят и арабските страни. В средата на октомври Саудитска Арабия получи след неколкогодишни борби кресло на непостоянна членка в Съвета за сигурност на ООН, но изненадващо го отказа с мотива, че Съветът не изпълнява ангажиментите си по повод Сирия (Асад все още е на власт и не е наказан), не е решил палестинско-израелския конфликт и не прави нищо, за да опразни Близкия изток от оръжия за масово унищожаване. Рияд освен това е против монопола на някои страни в ООН. Сега основният спонсор на опозицията не желае да участва в “Женева-2″.

Принц Бандар обясни на европейците, че отказът на страната му от членство в Съвета за сигурност е “послание към САЩ, а не към ООН”. По думите му Рияд е изразил своето разочарование от политиката на президента Обама. Занапред кралството ще сътрудничи в подпомагането на въстаниците с други свои съюзници, включително Франция и Йордания.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери преговаря в понеделник със саудитския си колега принц Сауд Ал Фейсал. За спиране на сътрудничеството по линия на тайните служби изобщо не се спомена. Възможно е в кралската фамилия да има различни гледища по въпроса. Кери използва възможността да поуталожи напрежението. Щом двамата с принц Сауд седнаха да обядват в парижката резиденция на последния, американецът заяви, че и двете страни гледат еднакво на ред международни проблеми: Иран трябва да стане безядрен, Египет - стабилен, Сирия - мирна страна. Той обясни, че е твърде полезно да се работи в Съвета за сигурност на ООН, който санкционира военните действия и миротворческите операции. И отбеляза, че макар решението за отказ от членство в Съвета вече да е взето, САЩ високо ценят кралството като един от лидерите в региона и в световната общност. После неназован дипломат от САЩ информира, че Щатите не планират свиване на сътрудничеството със саудитците в сферата на сигурността.

Ще посочим, че съюзниците на Саудитска Арабия в Персийския залив одобриха демарша на Рияд. Подкрепи го и Египет, на който арабските монархии обещаха сериозни инжекции в икономиката, съсипана от революции. Генералният секретар на Арабската лига, недоволен от правото на вето, което имат в Съвета постоянните членки, също бе зарадван от тази стъпка на саудитското ръководство. Чисто ориенталска благодарност дойде от Катар. Външният министър на емирството Халид бин Мухамад ал Атия написа в Туитър: “Щом се ядосате, хвърляте в смут целия свят, затова ви благодарим”.

Държавата Катар е спонсор номер две за сирийските въстаници, но дестабилизира региона не по-зле от кралството. Същевременно обаче от Доха идват сигнали, че страната може да коригира своя курс спрямо нещата около Сирия.

Турция явно също преразглежда тактиката си, включваща мащабна подкрепа за бунтовниците. Тя е по-ясно очертан съюзник на САЩ, макар и не тъй могъщ като арабските монархии. Смяната на вектора бе продиктувана в случая и от националните интереси. Това стана, след като на 1 октомври терористи от “Ислямска държава в Ирак и Леванта” поставиха ултиматум на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Десет дни по-късно Анкара блокира сметките на над 400 физически и юридически лица, свързани с Ал Каида и талибаните. На 15 октомври армията нанесе удар по джихадистите на сирийска територия - за пръв път от началото на кризата в Сирия. По-рано турски сили обстрелваха само позиции на сирийските правителствени войски.

“Обвиняват ни, че подкрепяме Ал Каида”, съобщи турски дипломатически източник пред Ройтерс след поредица от срещи с американци в кулоарите на Общото събрание на ООН. Нещо чудовищно за Анкара - страната винаги е водела борба с екстремизма. Днес Турция признава, че подкрепата за всички бунтовници, каквито и да са, “е била тактическа грешка”. Днес турските власти “виждат съвсем различен силов баланс”.

Още по темата: Отказът на Рияд да влезе в Съвета за сигурност на ООН хвърля организацията в непознати води

Мишел Никълс
Ройтерс

Безпрецедентният отказ на Саудитска Арабия от мястото й в Съвета за сигурност хвърли световната организация в непознати води, но съседната държава от Залива Кувейт вече се очерта като евентуален фаворит да заеме вакантното място.

Мандатът на Саудитска Арабия в 15-членния Съвет за сигурност трябваше да започне след 10 седмици (1 януари), но дипломатите от ООН не изглежда да бързат да запълнят вакантното място и някои се надяват, че Рияд може все пак да размисли.

“Чакаме да видим какво ще се случи”, каза вчера британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант.

Групата на арабските страни в ООН призова Саудитска Арабия да преразгледа решението си да откаже ротационното място в съвета в знак на протест срещу неуспеха на организацията да сложи край на войната в Сирия и да предприеме действия по други въпроси в Близкия изток.

Решението на Саудитска Арабия от петък да откаже двугодишния мандат накара дипломати и служители да се чудят каква е официалната процедура за започване на процес по избиране на алтернативен кандидат.

“Няма договорена процедура, тъй като се случва за пръв път”, каза френският посланик в ООН Жерар Аро. “Мисля, че всичко ще приключи до няколко седмици. Ще отнеме време”.

Съветът за сигурност е доминиран от петте си постоянни членове - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ, които имат право да наложат вето на решенията му.

За да се гарантира разнообразие, 10-те избрани членки на съвета са три държави от Африка, две от Азиатско-Тихоокеанския регион, една от Източна Европа, две от Латинска Америка и Карибите и две от Западна Европа. Всяка година се избират нови пет държави за срок от две години.

Арабските държави са разделени между азиатско-тихоокеанския и африканския регионални блокове и съществува неофициално споразумение, че винаги в Съвета за сигурност трябва да има най-малко една арабска държава. Кувейт изяви желание да бъде следващият арабски кандидат на групата и да се кандидатира за членство в Съвета за сигурност за периода 2018-2019 година. Това накара някои дипломати да заговорят, че съюзникът на САЩ от Залива е възможен заместник (на Саудитска Арабия).

“Кувейт би бил добър кандидат, но решението си е негово”, заяви руският посланик в ООН Виталий Чуркин. Според друг старши дипломатически служител на ООН от страна от азиатско-тихоокеанската група посланикът на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби проявил “силен интерес” към идеята. Отайби не отговори на искането да направи коментар.

Двама високопоставени дипломати от Азиатско-Тихоокеанския регион в ООН обаче смятат, че поради необичайните обстоятелства Саудитска Арабия може да не бъде непременно заменена с друга арабска страна.

“Има много спекулации за това какво може да се случи”, заяви единият от дипломатите, пожелал анонимност. “Други азиатци също изразиха интерес”.

Дипломати твърдят, че евентуален заместник, избран от арабските държави, ще трябва да бъде подкрепен от азиатско-тихоокеанската група и чак след това да получи одобрение от две трети от 193-те страни членки на Общото събрание на ООН, подобно на други членове на Съвета за сигурност.

През 2006 г. групата на Латинска Америка и Карибите избра Панама за заместник-кандидат след като спорещите за мястото Гватемала и Венецуела на няколко пъти не успяха да получат две трети от гласовете в Общото събрание, за да си осигурят членство. Двете страни се оттеглиха, за да се намери решение на безизходното положение и да бъде даден път на компромисен кандидат.

Подобно на Саудитска Арабия, Кувейт е сунитска страна, която подкрепя опозицията на сирийското предимно алауитско правителство.

Посланикът на Саудитска Арабия в ООН Абдула ал Муалими вчера отказа да коментира решението на страната си, но заяви пред Съвета за сигурност по време на дебат за Близкия изток, че съветът се проваля по въпроса за Сирия.

Той каза, че минималните действия на съвета са позволили на сирийския президент Башар Асад “спокойно да си продължи по пътя, съзнавайки, че заседанието на съвета през август с нищо няма да му попречи и няма да защити гражданите”.

“Ако съветът не предприеме необходимите мерки, има опасност ситуацията в Сирия да се превърне в проблем, по който съветът ще трябва да се среща месец след месец, година след година, докато сирийците продължават да умират”, каза Муалими. Саудитска Арабия предрече разрив в отношенията със САЩ, отчасти заради това, което възприема за неуспех на Вашингтон да предприеме действия срещу Асад и заради американската политика по иранския въпрос.

БТА

Станете почитател на Класа