Забраната за пушене на стадиона е абсурдна

Забранява се пушенето и на стадионите, реши парламентът вчера.
Тази забрана е силно прибързана и за пореден път показва, че управниците у нас често са готови да привнесат рестриктивни мерки отвън, без да се съобразяват с типично нашите условия.
Да забраниш пушенето по стадионите, на повечето от които дори няма нормални тоалетни и елементарни мерки за безопасност на феновете, е като да лекуваш тежка болест с аспирин. Тази „европейска“ мярка можеше да бъде отложена поне дотогава, докато и спортните ни съоръжения заприличат на европейските. Не трябва да забравяме също така, че задълженията обикновено вървят ръка за ръка с правата. Ако ще се сравняваме със стадионите в Германия и Англия, трябва да кажем, че там феновете се „подгряват“ за мача с бира на корем. Спортните съоръжения там до голяма степен се самоиздържат именно от оборот от феновете. Докато у нас заради всевъзможните наредби и забрани, на цял километър от повечето стадиони търговците откровено се страхуват да продават бира на запалянковците, защото иначе ще им напишат акт.
Забраната за тютюнопушене по стадионите предизвиква и един комично-абсурден въпрос – значи ли това, че полицаите по входовете вече ще пребъркват феновете освен за опасни предмети като бомбички и оръжие, и за кутии с цигари?
И накрая - всеки спортен фен ще ви каже, че в някои състезания има толкова напрегнати моменти, че една цигара буквално може да го спаси от нервен срив. Точно затова може би трябваше първо да се въведе по-лека мярка – като места за пушачи и непушачи например. Към момента обаче пълната забрана за цигари на стадиона е абсурдна.

Станете почитател на Класа