А защо БСП не построи АЕЦ „Белене“ досега?

България ще изгуби 200 млрд. евро приходи, ако не построи АЕЦ „Белене“. Думите принадлежат на човека, който имаше идеалната възможност да превърне дупката край едноименния град във втора атомна централа – Румен Овчаров. Точно той бе енергиен министър през първата половина от управлението на тройната коалиция и бе в неговата власт действително да даде старта на изграждането й. Но и Овчаров, и наследникът му на поста – Петър Димитров, започнаха работата по АЕЦ „Белене“ с разрушаване на вече изграденото.
Ако твърденията на червения депутат са верни, тогава закономерно възниква въпросът: Защо БСП не построи АЕЦ „Белене“, ако ще носи такива големи пари? Отговорът изглежда очевиден – защото не искат това да стане.
От стенограмата от заседанието на Министерския съвет, на което беше сложена точката на невидялата бял свят втора атомна централа става ясно и защо – както казва премиерът, историята на строителството на АЕЦ „Белене“ е историята на един голям грабеж. В огромната локва, която е единствената диря от този национален обект, са потънали милиарди. И никой от управлявалите досега няма интерес някой ден да стане ясно кой, кога и как е грабил в продължение на 33 години.

Станете почитател на Класа