Общината закъсня с мерките за кучетата

Една трета от софиянци застават зад идеята за приспиване на бездомните кучета, а над 70% подкрепят тезата за агресивно животно да се смята всяко четириного, което застрашава хората, независимо дали е хапало човек, или не. Това сочи проучване на „Алфа рисърч“, поръчано от Столична община.
Изследването ясно показва, че повечето столичани искат твърда ръка в политиката към безстопанствените кучета. Ясно е също така, че столичните управници често ще цитират това проучване, за да оправдаят по-крутите мерки, които ще предприемат.
Общественото мнение обаче в никакъв случай не може да послужи като оправдание за твърде закъснялата реакция на Столична община. След трагедията с нахапания до смърт проф. Ботьо Тачков многократно бе повторено, че ЕС не забранява евтаназирането на опасните кучета, а мерките на общината спрямо тях и спрямо псевдоприродозащитниците са меки, половинчати и недостатъчни.
Един факт е неоспорим – не са виновни кучетата, а хората. Какво спираше Столична община например отдавна да въведе строги наказания за недобросъвестните стопани, които изхвърлят „любимците“ си на улицата? Какво пречеше на общината да прекрати по-рано очевидно ненормалната практика един и същи човек да осиновява по 200-300 кучета?
Структурата на общинското предприятие „Екоравновесие“ пък показва, че на 10 души административен персонал се падат двама-трима ловци. Това също е показателно, че политиката към безстопанствените кучета в София доскоро май не се вземаше насериозно. Затова дано прокламираните по-сериозни мерки в последните дни наистина да станат факт.

Станете почитател на Класа