Заради нормативни недомислици бизнесът със скрап "посивява"

На страната ни са нужни минимум 1200 площадки за събиране на скрап, а с налагащите се промени в законодателството, те ще останат между 600 и 800. От бранша алармираха, че по този начин ще се увеличат нелицензираните пунктове, което ще доведе до увеличаване на сивия сектор и кражбите на черни и цветни метали. Всъщност проблемът тръгна от изискването площадките да се разполагат само в населени места, където има действащ общ устройствен план (ОУП).
Конституционният съд неотдавна отмени тази разпоредба, но според бранша законодателят променя словореда и на практика се опитва да върне същите рестрикции. А решението не е едно и браншовиците са готови да предложат няколко възможни варианта за преодоляване на кризата. Те предлагат и да работят активно с органите на МВР, защото незаконната търговия с метали пречи на държавата, пречи на гражданите, пречи и на легалния бизнес.
За да спазва правилата, българинът е свикнал да му бъркат в джоба. Именно заради това тотална забрана за изкупуване на скрап от гражданите и повишаване на наказателната отговорност за извършване на търговска дейност без лиценз биха могли да решат поне на първо време проблема, макар и частично, но все пак в правилната посока.

Станете почитател на Класа