Реален контрол за такситата

Няма никаква система за контрол на таксиметровите водачи и това трябва да се промени.
Това каза вчера председателят на таксиметровите синдикати Сава Комитов. Признанието му идва само два дни след като таксиметров шофьор преби, изнасили и ограби 21-годишно момиче в столицата.
По стара българска традиция все чакаме проблемът да ескалира, или някой да пострада, за да се сетим, че нещо трябва да се направи. Обичайна практика е таксиметровите автомобили у нас да се управляват от хора с осъдителни присъди, нарушители с по 50 акта, водачи без книжки, пияни или най-малкото от агресивни и психически неуравновесени личности. А това наистина поражда въпроса каква точно е системата за контрол, с която таксиметровите компании проверяват служителите си. През март например 25-годишен таксиджия уби с колата си две жени на пешеходна пътека, като според очевидци той карал с над 100 км в час. Въпросният шофьор управлявал автомобила си с 50 акта, а както и да го смятаме, при толкова много нарушения, най-логичното нещо е той отдавна да е загубил правото да управлява автомобил.
Вината не е само на таксиметровите компании, а и на останалите институции, които контролират тази дейност – КАТ и Държавната автомобилна инспекция (ДАИ). Веднъж завинаги трябва да се разбере, че шофьорите на таксита возят хора, а това означава преди всичко огромна отговорност. Самите таксиджии също трябва да изоставят криворазбраната колегиалност и да станат безкомпромисни към хулиганите в бранша. Само така такситата ще станат по-сигурни за гражданите, а професията – по-уважавана в очите на обществото.

Станете почитател на Класа