Топлофикациите искат роби, не потребители

Топлофикационните дружества са поискали от управляващите да наложат тотална забрана българските граждани да се отказват от техните услуги. Ако това предложение стане факт, монополистите ще превърнат на практика масовите потребители в собствени закрепостени роби. А това се наказва още на първите избори. Както се казва, то така и баба знае да прави пазарна икономика – хващаш управляващите, те ти гласуват пожизнени клиенти, а на теб ти остава само да събираш милионите. За печалбата са капиталисти – искат да ги прибират сами, а задълженията да са за всички. Всъщност това е мечтата на целия капиталистически свят. А нашите топлофикационни дружества още пазят „свидния“ спомен от времето на социализма, когато чрез партията и държавата превръщаха българските граждани в безропотни потребители.
Каква е всъщност ползата за топлофикациите и за техните клиенти от правото на отказ от парно? Чрез броя на напусналите ги граждани дружествата могат да измерят коефициента на своята неефективност. Колкото по-скъпо е топлото, толкова по-малък ще е броят на клиентите. Иначе централното отопление може да се окаже бутикова услуга, а тя не е за масовия потребител, а за богатия. Той обаче напоследък се топли с котле на природен газ.
За граждани отказът от радиаторите е възможност за избор. И начин да покажем на топлофикациите, че никак, ама никак не сме готови да им плащаме джакузитата и другите екстри в стил „Вальо Топлото“.

Станете почитател на Класа