Идеите на здравния министър нарушават основни права

Новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова разкри вчера във Велико Търново, че се обсъжда идеята шофьорски книжки да се издават само срещу документ за платени здравни осигуровки. По думите й няма нищо лошо да се издават лични документи срещу платени здравни осигуровки, след като при административните услуги се иска документ за платени данъци.
На първо и дори на второ четене – ако използваме парламентарната терминология, идеите на министър Атанасова за намаляване на броя на здравно неосигурените българи звучат повече от екзотично.
Вероятно хората с по-традиционно мислене биха се сетили, че преди да бъдат преследвани хората с неизрядни здравни осигуровки, е по-добре да се затегне контролът върху онези работодатели, които знаят няколко сравнително „честни начина“ да не плащат осигуровките на работниците си.
Нека не забравяме, че всички граждани – със или без здравни вноски, имат своите конституционни права. За нарушаването им България вече има доста присъди, издадени в Страсбург.
В политиката екзотиката е твърде голям лукс, а за един министър може да бъде повече от вредна. Нека не забравяме, че точно някои твърде екзотични идеи за доплащане на медицинските услуги „изядоха“ главата на по-предишния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.

Станете почитател на Класа