Медицината и безотговорността са несъвместими

Комисия, назначена от ръководството на МБАЛ-Благоевград, ще разследва скандала с откритите три човешки ембриона край кофа за боклук в двора на болницата. Според директора д-р Красимир Михайлов телата били изхвърлени по погрешка, тъй като санитар с 30-годишен стаж объркал пликовете за отпадъци. Ясно е, че цялата вина ще бъде хвърлена върху санитаря, който вече е уволнен, а оставки в ръководството на болницата не се очертават.
Този скандал и развитието му най-малкото дава още една причина за промени по върховете на Министерството на здравеопазването. И не защото от ведомството се очаква да бди като Биг Брадър във всяка болница и съдовете й за отпадъци, а понеже за пореден път показва минимализираните, почти микроскопични представи на някои болнични шефове за собствената им отговорност. А това е въпрос на политика.
Между другото в наредбата за разделно събиране, съхраняване и обезвреждане на отпадъци от лечебни заведения ясно е записано: “В операционните и патологоанатомичните отделения отстранените органи и части от тях, ампутирани крайници, плацента, фетуси и др. се събират в отделни чували, маркирани с жълт цвят и международния символ „Опасни болнични отпадъци”.“
Трудно е да се сбъркат неволно жълти чували с черни торби за смет, нали?
Лошото е, че подобни инциденти не са рядкост. През февруари край Габрово бе открито незаконно сметище с отпадъци от хемодиализа, инструменти и ампутирани крайници... които се оказа, че са от болница в Асеновград. Виновна се оказа фирмата превозвач...
И все пак: медицината и безотговорността са несъвместими. Да се надяваме, че новият здравен министър ще покаже това на практика.

Станете почитател на Класа