КАТ да инвестира в себе си

КАТ-София отново ще осигурява „зелена вълна” по ключови за столицата булеварди, като инициативата ще стартира на 22 март. Очаква се мерките значително да облекчат трафика, който по традиция през пролетта се оживява.
Инициативата на КАТ обаче предизвиква и един съвсем логичен въпрос – защо зелената вълна не се осигурява целогодишно? Практиката е добре позната у нас от години и не изисква нито кой знае каква човешка намеса, нито кой знае какви средства. Става дума просто за по-фина настройка на светофарите и евентуално поставяне на регулировчик в по-натоварените часове.
Единствената по-сериозна инвестиция, която трябва да се направи от страна на КАТ за по-организиран трафик в София, е свързана с обучението на служителите. Катаджиите, които са на улицата, нямат сериозна промяна в методиката си на работа може би от 80-те години на миналия век насам.
Нагледен пример за това са служителите от наблюдателните вишки по кръстовищата, които контролират светофарните уредби. Достатъчно е например униформеният да слезе да си вземе кафе, за да зацикли уредбата на сигнал „червено“ за едни участници в движението или съответно „зелено“ за други. А това веднага предизвиква невъобразимо задръстване и още по-невъобразим вой на клаксони.
Последните години в КАТ-София показаха, че могат и да бъдат „на ти“ с технологиите. Процедурите по регистрация на автомобил и получаване на нови документи вече са значително модернизирани и са далеч от кошмарните опашки, които стряскаха всеки шофьор само преди десетина години. Тази добра практика трябва да се пренесе и на улицата, но не от пролетта до есента, а целогодишно.

Станете почитател на Класа