Държавата да се ангажира при бедствия

Пищните дарителски акции донесоха успокоение на широката общественост и пиар за политиците, но хората от Бисер все още не получават адекватна помощ. Това заявиха вчера доброволци от района на опустошителните наводнения отпреди месец.
За съжаление в думите на хората, пострадали от бедствието, има голяма доза истина. Благотворителните кампании у нас често оставят горчивото усещане, че целят по-скоро да направят реклама на „благодетеля“, отколкото реално да помогнат на нуждаещите се.
Политиците ни например много обичат „да се покажат“ сред хората и да демонстрират загриженост, но рядко след това има особен ефект.
Трагедията в с. Бисер е показателна за това, че след бедствие от подобен мащаб у нас добрите намерения и благопожелания обикновено са повече от реалната работа. Хората от пострадалото село съвсем основателно попитаха как да удостоверят загубите си с труп на животно, след като водната стихия е отнесла всичко. И с право се тревожат за бъдещето си, защото много от тях загубиха домовете си, а нов дом не се строи за ден или два.
След опустошителните наводнения от 2005 г. например много хора с години живяха във фургони. Въпреки че и тогава трагедията развълнува нацията, а политиците проявиха пълната си ангажираност с проблемите.
Истината е, че трябва по-малко да се говори и много повече да се работи. Хората, които са изпаднали в беда, са много чувствителни и оценяват реалните действия. Необходима е категорична ангажираност от страна на държавата при бедствие от мащаба на това в Бисер. И строг контрол на помощите за пострадалите. Иначе мнозина ще останат с неприятното усещане, че благотворителните акции за с. Бисер са просто циничен пиар.

Станете почитател на Класа