Не плащаш заплати - вземат ти концесията

Ако до 2 седмици собственикът на концесията в ГОРУБСО-Мадан Валентин Захариев не плати заплатите на работниците си, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще му отнеме концесията, закани се ресорният министър Трайчо Трайков. Повечето мини и забои там са затворени от Инспекцията по труда заради неспазване на условията за безопасен труд, така че там и без това не се работи, в смисъл, че не се добива руда.
На този фон заплахата на Трайков, че ще отнеме концесията за добив на оловно-цинкови руди от небезизвестния бизнесмен Валентин Захариев звучи като безсилие. Защото по принцип трудовоправните отношения (в които влиза и навременното изплащане на заплати) са под юрисдикцията на трудовото и социалното министерство.
Икономическото трябва да следи за спазване на концесионния договор, който не съдържа клаузи за размера и периода на изплащане на трудовите възнаграждения. Но има клаузи, в които е записано колко руда трябва да се добива годишно, тя с какво съдържание на метал е, колко е годишната концесионна такса и какви инвестиции трябва да направи концесионерът. Тези въпроси обаче някак си останаха в периферията на конфликта, а и Трайков не каза и дума по тях. Може би Захариев не е плащал такси и на държавата? Кога? Колко? Заради това може да се прекрати договорът за добив. А с неизплащането на заплати нека все пак се занимава социалният министър.

Станете почитател на Класа