Младежката безработица у нас е гарантирана емиграция

Младежката безработица у нас достигна рекордни нива. Според данни на НСИ тя вече е 28,9%, което означава, че всеки трети младеж в България няма работа. Това е висок процент на фона на безработицата в Европа. И означава само едно – че трябва да се вземат адекватни мерки за нейното преодоляване. Подобни на тези във Великобритания, където се създават 470 хиляди възможности за стаж и работа на безработните 22% младежи, които са съответно прилично заплатени. За да се отвори тази ниша в добрата стара Англия, се налагат данъци върху бонусите на банкерите.
Как е у нас? Мерките в България предвиждат да тръгне разяснителна кампания, за да могат младежите да се регистрират в бюрата по труда и да получат възможност да си намерят работа по програми. Като за дипломираните ще продължи прилагането на „Старт на кариерата“. Идеята е да се обхванат 1720 безработни младежи.
Проблемът на стажовете и на програмите тук обаче е в твърде ниското заплащане. По въпросните програми се получават суми от порядъка на 320 лв., които няма как да мотивират младите хора да се установяват трайно тук. И ако не се предприемат адекватни мерки, свързани с политиката на доходите, можем смело да прогнозираме, че мерките за борбата с безработицата ще отведат младите хора в чужбина, където да търсят реализация.

Станете почитател на Класа