Строги санкции за злонамерени шофьори

Обсъждат се законодателни промени, според които при причиняване на тежко пътнотранспортно произшествие след употреба на алкохол, при превишена скорост или на пешеходна пътека няма да може да се сключва споразумение с прокуратурата. Това стана ясно вчера на кръгла маса за безопасността на движение, организирана в Народното събрание.
Строгите наказания срещу злонамерените шофьори (а пияните зад волана например са именно такива) са крачка в правилната посока. Стига тя наистина да се осъществи, защото практиката е доказала, че вратичка в закона винаги се намира. Случаите, в които пияни или неправоспособни водачи убиват хора по пътища, пешеходни пътеки, тротоари и спирки, а се отървават с условни присъди, у нас са толкова много, че подобна мярка дори е закъсняла. Горчивият опит показва, че нарушителите, разминали се веднъж със строго наказание, отново скачат зад волана и си я карат по старому – като отново застрашават живота и здравето на всички участници в движението. В същото време затворите ни са пълни с дребни бандити, откраднали някакви жалки левчета от Женския пазар.
Крайно време е изобщо да се сложи край на порочната практика престъпници да се споразумяват с прокуратурата за щяло и нещяло и така да отървават кожата. Споразумение с прокуратурата би било приемливо, когато подсъдимият съдейства на разследването по особено сложен или обществено значим случай или когато доказателствата срещу него са оскъдни, а той направи самопризнание. Не е ясно обаче защо тази практика се допуска например при пиян турски тираджия, убил цяло българско семейство на пътя, и то при условие че всички експертизи доказват вината му. Не е ясно и защо моторист, убил момиче на пешеходна пътека насред пешеходната зона във Варна, също получава условно наказание.
За съжаление примерите в това отношение са много. Неслучайно нашата страна е сред челниците в черната статистика в Европа за смърт, причинена на пътя.
Щом „обикновените“ джигити могат да се спасят от затвора, когато са убили човек на пътя в пияно състояние или при явно пренебрегване на правилата за движение, то какво остава за хората с пари, власт, влияние? Очевидно е, че те са дори още по-недосегаеми.
Лично вътрешният министър Цветан Цветанов заяви вчера, че промяната в законодателството, свързана с пътните инциденти, ще бъде политически ангажимент на ГЕРБ. Дано управниците удържат на обещанието си.
Истината е обаче, че само справедливите наказания за убийците на пътя не са достатъчни, за да направим пътуването у нас по-безопасно. Нужни са цял комплекс от превантивни мерки. Подобряването на пътната инфраструктура е една от тях, но сама по себе си тя не стига. Всъщност не е необходимо да измисляме топлата вода, а да почерпим опит от страните, които са свели жертвите на катастрофи до поносим от обществото минимум. И тук се включват не само прословутите камери по шосетата – няма спор, че те са добро решение. Тук се включват още много мерки, като по-добро обучение на пътните полицаи, намаляване на корупцията в системата, повишаване на реалния контрол на трафика, по-добра подготовка на младите шофьори. Това е пътят за намаляване на жертвите. Демографските проблеми пред нацията и бездруго са прекалено сериозни, за да си позволим да губим с лека ръка по 1000 живота на година, а десетки хиляди българи да остават ранени и осакатени.

Станете почитател на Класа