Има контрол на храните, но нарушителите остават неизвестни

Започна изтеглянето на четири пратки ампули с витамин С, внос от Испания и Китай, съдържанието на които не съответства на изискванията, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов. Продуктът е открит в складове на дистрибутора и в дрогерии на търговската мрежа, вероятно след подаден сигнал от конкурентна фирма. Името на фирмата вносител обаче не се съобщава.
По същия начин стои и въпросът с внос на нестандартни яйца от Полша. За какъв контрол говорим тогава и за какви санкции, когато извършителите са неизвестни? На кого ще бъдат наложени санкциите? За какво всъщност говори земеделският министър Мирослав Найденов, като обещава пълна прозрачност и контрол на храните от фермата до масата, на всички лъскави витрини и заведения по курортите?
И ако отчетените резултати на агенцията за година работа са наистина завидни, а намеренията – похвални, дано не останат само на хартия. Защото партида от 248 000 яйца не е фатална, нито ампули с витамини, които не съдържат витамин, но това са само част от нарушенията.

Станете почитател на Класа