Знае ли някой защо бе спрян износът на ток?

Не е много ясно по каква причина управляващите решиха да спрат износа на общо около 900 мегавата ток. Това се случи в 1 ч. на 21 януари 2012 година със заповед на ресорния министър Трайчо Трайков и износът на електроенергия за Гърция, Турция и Сърбия бе спрян с претекст, че ТЕЦ-овете в Маришкия байсейн са спрели работа. Те обаче спряха работа по разпореждане от същия министър, чиито мотиви бяха свързани изцяло с миньорската стачка в района.
В същото време бе пуснат т.нар. студен резерв от три блока в ТЕЦ-Варна и 1-ви блок в ТЕЦ "Бобов дол". Произведените от тях количества напълно покриват дефицита от спрените централи в „Марица-изток“, а именно - 900 мегавата. Колкото е количеството на износа. Затова не стана ясно защо бе спрян износът.
През двата дни управляващите не спряха да пресмятат колко по-скъп е токът от ТЕЦ-Варна (96 лева) в сравнение с тока от ТЕЦ "Марица-изток 2" (62 лева). Напълно бе пропуснат фактът колко струва на НЕК 1 мегават от ТЕЦ "AES-Гълъбово" например или от "КонтурГлобул Марица-изток 3". Не е тайна, че мегават от техния ток е над 120 лева. Никой не каза и по каква цена се изнася токът.
В крайна сметка дори може да излезе, че НЕК е на сметка, защото е плащала тока на ТЕЦ- Варна, а не на двете частни централи в Маришкия басейн.

Станете почитател на Класа