Невинаги е хубаво да си отличник

Всеки знае как е в училище. Всички усилия са насочени към слабаците, които трябва да изкласят. Отличниците са оставени сами да се оправят. Явно подобни принципи важат и в голямата политика. Поне така изглеждат идеите на Брюксел в областта на еврофондовете.
През есента на миналата година, когато дълговата криза в Европа се задълбочи изведнъж се оказа, че държавите членки, които имат финансови проблеми, защото са харчили пари предишните години на корем, ще могат да разчитат на по-голямо съфинансиране от фондовете на Брюксел. А отличниците като България отново ще пият по една студена вода.
И нещо по-лошо. Тази тенденция по думите и на самия министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев няма да се променя и през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Дончев бе натоварен от правителството през тази седмица да подготви стратегическите документи, да преговаря с чиновниците в Брюксел, отстоявайки позицията, че отличниците трябва да бъдат наградени.
Едва ли обаче някой ще го чуе, въпреки че през следващите години на задаваща се рецесия европарите може би ще са единственият източник на свежо финансиране. Освен това според анализи през 2012 година се предвижда разходите с произход средства от ЕС да бъдат 16 процента от бюджетните разходи. Така на практика се оказва, че не само в реалния живот, но и в политиката невинаги е хубаво да си отличник.

Станете почитател на Класа