По-скъпи таксита означава отлив на клиенти

В началото на годината, освен със сняг, започват да ни затрупват и с нови цени на услуги, данъци и такси. От 1 януари влезе в сила акцизът върху метана, което ще доведе до ръст в цената на горивото с 0,30 лева. Това ще окаже основно влияние върху таксиметровия бранш. В страната има близо 20 хил. превозвачи, които обявиха, че може да се наложи увеличение на тарифите с мотива, че горивото в поскъпнало. В момента ставките са различни във всеки град, а общинските съвети определят какъв да бъде техният таван.
Дори и след увеличението обаче метанът си остава най-евтиното гориво - 1,60 лв. за литър. Сега ставките започват от около 0,50 лева/км и достигат до над 2 лева.
В исканото увеличение на цените няма кой знае какви икономически мотиви, още повече че и сегашните тарифи са достатъчно високи. Освен това нови по-високи ставки ще доведат до отлив на пътници, който вече няколко години се наблюдава. При много свит пазар и достатъчно високи цени няма логично обяснение да се говори за ново увеличение. Защото ако пътниците намалеят драстично, това ще се случи и с приходите. Все пак превозвачите решават как да си направят бизнес плановете. Потребителите пък могат да бъдат спокойни, защото има пределни цени и своеволията при определянето на ставките ще може да се ограничи до определените от общините стойности.

Станете почитател на Класа