Кражби без извинение и с липса на контрол

Домът за възрастни хора с деменция в столичния квартал Княжево е ощетен с близо 214 хиляди лева, съобщи вчера кметът Йорданка Фандъкова. Злоупотребата наистина е грандиозна предвид факта, че годишният бюджет на дома е 80-90 хиляди лева, а в последните години от него безскрупулно са отклонявани по около 80% от всички пари, предвидени за възрастните хора.
Въпросът има и морална страна, защото потърпевши са старите хора, които освен всичко са болни и не могат сами да защитават интересите си.
Въпросът обаче има друга, чисто практическа страна. Как такива големи злоупотреби са ставали с години наред, без никой в общината да забележи. В края на краищата не става дума за дребна история, а за присвояване на 80% от бюджетните средства за една социална институция. Това поставя сериозен въпрос за нивото на контрола в Столичната община. Браво на общинските експерти, че разкриха гигантската злоупотреба в дома в Княжево. Но елементарната схема за източване на пари оттам буди сериозни подозрения, че такива схеми има и в други общински структури.
Затова на „Московска“ 33 трябва сериозно да се замислят и да вдигнат нивото на вътрешен контрол. В тази посока наистина се прави много - лично кметът Фандъкова например обяви, че няма да има чадър над никого. Явно обаче все още не се прави достатъчно, щом се допускат толкова драстични нарушения. И то при условие че примерът с Валентин Димитров–Вальо Топлото, за когото се доказа, че си купувал луксозни питиета и дори дъвки и близалки с общински пари, все още е пресен. А делото „Софийски имоти“ тресе държавата дори в политически план. За да няма ново „Топло“ и повторение на казуса със „Софийски имоти“, изходът е само един – строг контрол и съд за прегрешилите.

Станете почитател на Класа