Държавата да докаже, че образованието е приоритет

От образователния синдикат към КТ „Подкрепа“ предложиха вчера да се криминализира деянието, при което дадено семейство системно не осигурява присъствието на детето си в училище.
Предложението на синдикалистите може би е малко крайно, но трябва да се признае, че в него има много логика, а и мисъл за бъдещето. Защото статистиката наистина е страшна. Около 15-16 хиляди деца у нас всяка година отпадат от училище, съобщи само преди броени дни председателят на учителския синдикат Янка Такева. Данните са стряскащи, и то за малка страна с прогресивно намаляващо и застаряващо население като нашата. Защото ако всяка година от училище отпадат по 15 хиляди деца, това означава, че след 10 години ще имаме 150 хиляди слабообразовани, най-вероятно безработни или ниско платени млади хора без перспективи за развитие.
Затова и наглед крайното предложение на синдикалистите трябва сериозно да се осмисли. Семействата, които нехаят за задължителното начално образование на децата си или умишлено ги спират от училище, трябва да бъдат санкционирани много строго - с всички допустими от закона административни и финансови мерки. Защото това не е семеен или личен въпрос, а проблем от национално значение. Никоя държава няма нужда от армия неграмотни млади хора, напротив. Дори в широко коментираната стратегия „България 2020“ образованието е приоритет. Във възможностите на държавата е да докаже и на практика, че мисли така, а не само на хартия в документите.

Станете почитател на Класа