Уволненията не са решение

Цялото ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД е уволнено. Това стана ясно вчера, ден след като стотици автомобили бедстваха на блокираната АМ „Хемус“. Освободените от постовете си висши държавни служители обаче няма да стоплят гражданите, които останаха блокирани с часове.
Едва ли някой вярва, че с уволнението на шефовете на държавното дружество нещо ще се промени. Защото в случая имаме грешка в системата, която, за да оправдае собствената си несъстоятелност, обикновено прилага изпитана практика – санкционира някой за пред хората.
Не може например цяла седмица синоптиците да предупреждават, че ни очакват обилни валежи (при това гарнирани с модерните „цветни“ кодове за различна степен на тревога), а магистралата до последно да не е почистена. Не може служителите на МВР да не спират категорично тежкотоварните камиони, които всъщност блокираха движението, ами просто да ги предупреждават, сякаш им желаят „На добър път“.
Тежката ситуация от събота можеше да бъде избегната просто ако имаше малко повече контрол и организация. Най-показателен е примерът с шофьора на камион, който два пъти не обръщал внимание на препоръките на полицаите и два пъти бил спасяван от пътя със специализирана техника. Ако имаше контрол, този шофьор спокойно щеше да чака встрани и дори да имаше проблем с магистралата, той щеше да се реши за час или два. А не за денонощие. И тъй като зимата е в разгара си, нека всички отговорни фактори, от които зависи трафикът в страната, да си вземат поука. За да няма отново бедстващи хора по пътищата и някой уволнен просто за назидание.

Станете почитател на Класа