Преструктуриране или приватизация за "Български пощи"?

Дали "Български пощи" ЕАД трябва да се преструктурира, или е по-добре да се приватизира? Въпросът е валиден от 2001 година насам, но все още няма отговор. За сметка на това имаше няколко опита за преструктуриране на предприятието чрез привличане на частни инвеститори. При всички тях тогавашният състав на транспортното министерство предвиждаше разделяне на пощите и влизане в съответното дружество на частен инвеститор, при това с контролен пакет от акциите.
Тъй като тези опити повече приличаха на скрита приватизация, която обхваща и немалък пазарен дял, скандалите, съпровождащи подобни идеи, спираха сделките, а компанията така и си остана в т.нар. забранителен списък за приватизация.
За 2011 г. обаче очакваната загуба на „Български пощи“ гони 12 млн. лева и като че ли се налагат по-крути мерки за оздравяването на компанията. Ако принципалът - в случая транспортното ведомство, не може да се справи, по-добре дружеството да бъде извадено от „оня списък“ и да се приватизира. Новият собственик така или иначе ще го преструктурира.

Станете почитател на Класа