Демографската криза се бори със стимули

Броят на ражданията у нас на жени във фертилна възраст е намалял, отчетоха вчера от НСИ. Данните сочат и друго – че смъртността при децата е висока в сравнение със средната в ЕС.
Статистиката е тревожна и това е вън от всякакво съмнение. Проблемът с негативните демографски тенденции у нас обаче няма как да бъде решен, ако не се приложат адекватни мерки за насърчаване на раждаемостта сред образованите хора. В момента тези мерки изобщо не са достатъчни. Даже са противопоказни. Като се започне от родилния дом, където майките трябва да плащат за екип, защото в противен случай рискуват много, включително и живота си. После се мине през получаването на помощта за майчинство, чието взимане бе усложнено с въвеждането на нови срокове с цел държавата да дава по-малко. Необяснимо и до днес е защо семействата, които са пращали децата си на ясла, бяха третирани като престъпници, трябваше да връщат вече взети пари, което и предизвика съответните протести.
Промените в Закона за детето, които тепърва ще бъдат гласувани от парламента, също не допринасят за решението да се раждат деца. Начинът, по който се третират родителите, е унизителен, да не кажем нещо по-силно. Няма разумно обяснение за намерението на авторите на проекта да отнемат деца от семействата им по анонимни сигнали само защото някой е казал, че на малчугана му е издърпано ухото.
В този ред на мисли намалената раждаемост е отговор на тази липса на адекватна политика. И ако искаме тази тенденция да не продължава, задължително трябва да намерят начини да се насърчат жените да раждат, а семействата да си гледат децата.

Станете почитател на Класа