Казусът „Владимира Янева“ е тест за съдебната система

Върховният административен съд (ВАС) ще заседава днес, за да реши окончателно дали процедурата по избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд е законосъобразна.
Казусът с Владимира Янева придоби обществена значимост и предизвика негативни реакции веднага след избора й през май тази година. За хората е странно, че Янева пое най-големия съд в страната, без да има сериозен административен опит, но затова пък е семейна приятелка на вътрешния министър. Допълнително името й бе замесено в скандал и конфликт на интереси около делото „Софийски имоти“. Изглежда, тези любопитни факти не притесняват само и единствено членовете на ВСС.
Скандалът „Янева“ така размъти и без друго раздираната ни от скандали съдебна система, че дори бившият правосъден министър и избраната за вицепрезидент на страната Маргарита Попова заяви преди време, че на мястото на Владимира Янева би подала оставка.
Затова и днешното заседание на ВАС ще бъде сериозен тест за Темида. Сериозен и символичен, защото ако изпратим старата година постарому, ще стане повече от ясно, че реформите в съдебната система ще си останат само на приказки.
Всъщност казусът около избора на Владимира Янева не е в това дали има, или няма някакви пропуски в процедурата около избора й. Казусът е морален и това го знаят всички – дори тези висши магистрати, които гледат на съдебната система като на бастион на собствената си недосегаемост. Може би точно затова реформите трябва да започнат първо от ВСС.

Станете почитател на Класа