И преди и сега - воден режим всяко лято

Всяка пролет язовирите в страната преливат, всяко лято обаче повече от половината големи градове и селата около тях преминават на воден режим. Проблемът датира от 50 и повече години, за решаването му е необходимо да се построят доста нови язовири, както и да се реконструират някои стари, като се разшири обемът им. Само тогава бизнесът, земеделците и жителите на страната ще бъдат спокойни, че имат осигурена вода за промишлени нужди, за напояване, както и за къпане, миене и пиене.
Най-малко от 20 години въпросът се дискутира заедно с неизбежната констатация, че за това са необходими милиарди левове, които няма откъде да се вземат, освен от еврофондовете и от кредити. Въпреки това сме много далече от решаването на проблема, независимо от грандиозната говорилня, продължаваща и до днес.
В добавка сега се прибавя и фактът, че нивата на реките, които пълнят язовирите, са критични, а някои дори са пресъхнали. С две думи - това лято по-голямата част от страната отново ще е на режим. Какъв ще е той - 12/12, 18/6 или някакъв друг, ще зависи от запасите в съответния язовир.

Станете почитател на Класа