Няма шистов газ - няма проблем

Поредната среща с обществото за възможността за добив на шистов газ у нас не мина без протест. Но този път пред сградата на областната администрация във Варна се бяха събрали и депутати от партия „Атака“, които не бяха допуснати на дискусията.
И докато у нас продължават протестите самият енергиен министър Трайчо Трайков обясни, че наистина има рискове при всички видове добив от земните недра. Той дори спомена за доклада на американската Агенция за защита на околната среда, според която има опасност за подземните води.
В същото време обаче не бива да се забравя и че е възможно да има облаги за страната ни от подобни проучвания. Години наред концесии за добив на пясък в Североизточна България правят земята там да изглежда като лунен пейзаж. Но никой не протестира срещу това, защото дейността се извършва от основните работодатели в региона. И точно заради това изказването на Трайков звучи добре за хората, защото създаването на работни места в криза е добре за самите тях. Ние все още не знаем дали край Нови пазар има в действителност шистов газ.
А ако наистина технологията е опасна и носи непремерени рискове, тя просто няма да бъде приложена. Все пак никой не иска в житницата на България да започнат да се произвеждат химикали.

Станете почитател на Класа