Внимателно с оставките на лекари!

Пореден скандал избухва в родното здравеопазване – лекари искат да се отнеме лицензът на болница „Лозенец“ за чернодробни трансплантации. Искат и оставката на директора на болницата д-р Любомир Спасов. Мотивът? 43 процента от извършените там сложни операции на деца, на които е присаден черен дроб, са завършили с летален изход. Министерството на здравеопазването веднага контрира обвиненията с факта, че болница "Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи. Разрешителното било подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. Експертите обаче признаха, че предстои проверка на лечебното заведение от Изпълнителната агенция по трансплантация съвместно с националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов. Работната група, назначена от министерството, е направила препоръки, които ще бъдат разгледани от здравния министър и след одобряването им ще бъдат приложени на практика.
Да изчакаме препоръките, без да отстраняваме д-р Любомир Спасов от поста му! Защото неведнъж и той, и лечебното заведение, което оглавява, са дарявали живот на болни хора, останали без капчица надежда.
Преди броени дни комикът Любо Нейков поиска думата в „Нека говорят“ по повод смъртта на родилката Надежда в „Шейново“: „Не бързайте да уволнявате и отстранявате от длъжност лекари! Защото става дума за най-добрите ни лекари, които трудно ще заместим. Преди 10 години загубих дете. Имало ли е грешка, не знам. Но не обвиних лекаря, който не успя да ми помогне. Помогнал е на десетки други, на мен не успя. Сега уволняват от „Шейново“ д-р Ковачева, емблемата на болницата, която спаси жена ми. Това е огромна грешка“. Комикът е категоричен, че не трябва да съдим лекарите с лека ръка. Да изискваме, да си търсим правата, но да не ги клеймим.
Едно е ясно – здравеопазването ни е затънало в тежки и сериозни проблеми. Трудно ще бъдат решени. Но ще стане още по-трудно, ако в системата тръгне лов на вещици. Ако политически интриги или ламтеж за субсидии изместят благородната борба за спасяване на човешки живот. От това ще страдат всички – и пациентите, и лекарите. Защото и едните, и другите са част от обществото, което градим заедно.

Станете почитател на Класа