Кой има право на парите за земеделие?

Догодина парите за българските фермери ще бъдат 1,26 млрд. лв. за разлика от 2011 г. , когато възлизат на 1,66 млрд. лв. за всички сектори от сферата на селското стопанство. От Европейската сметна палата нареждат страната ни сред първенците в ЕС по усвояване на пари от Европейския земеделски фонд и по Програмата за развитие на селските райони с ръст от 54,4 %.
В момента обаче се води напрегнат спор между правителството и зърнопроизводителите за 230 млн. лв., орязани от първоначално предвидените национални доплащания за декар обработваема земя. Същевременно министър Мирослав Найденов съобщи, че някои от заплашващите с протести са получили субсидии, равни на годишния бюджет на държавата за култура и спорт. Пак по негови думи, едва 3,4 % от бенефициентите получават 78 % от субсидиите. В резултат скромните 22% от европарите се разпределят между останалите 96,6% от българските фермери. Безспорно европейската система за субсидиране не е справедлива, защото се плаща на единица площ, за която има ограничение за минимума, но не и за максимума.
До голяма степен днешното състояние на земеделието се дължи на поведението на преговарящите, които не са поискали отлагателен период. Сега агроминистърът се опитва да договори горен праг на субсидии, за да има за повече производители. Но без никакви гаранции за успех. А дотогава, както и сега, право “на тези пари“ ще имат минимална част от българите.

Станете почитател на Класа