Полицаите да проявят разбиране за реформите

Полицейските синдикати замислят да протестират заради решението на правителството да увеличи от 1 януари 2012 г. осигурителния стаж на служителите на МВР от 25 на 27 години. Униформените останали недоволни от липсата на диалог между Министерския съвет и служителите в сектор „Сигурност“, стана ясно вчера .
Дата още не била определена, но очевидно, че година след последните протести в градинката пред ведомството, отново се очаква „голямо пушене“ на ул. „Шести септември“.
Във времената на очевидно смели пенсионни реформи, не е зле полицаите да проявят известна съпричастност с останалата част от гражданите, на които преди година им повишиха и стажа, и възрастта за пенсиониране, пък било то и плавно, съответно от 2012 г. и от 2021 г.
Очевидно е обаче, че диалог няма, след като нито едно ръководство досега не се е вслушало в предложенията на самите професионалисти. От дълго време полицаите настояват да се промени категоризацията и не всички да се водят първа категория труд. Според данните от около 50 000 служители в МВР само 20 000 са тези, които са „на улицата“ и рискуват живота си. Не е ясно с какво точно многобройната армия от чиновници в системата е „заслужила“ да бъде първа категория труд. Вероятно със стоенето по бюрата. Системата има нужда от промени, поне що се отнася до социалната сфера. За да няма всяка година по едно и също време „голямо пушене“.

Станете почитател на Класа