За цената на един депутат

Доклад на Сметната палата потвърди вчера това, което всички знаем – бюджетната субсидия за един депутат годишно е 200 хиляди лева. Сумата е сериозна и очакванията са, че народните представители трябва да работят сериозно и отговорно. Нещо, за което са избрани и за което им се плаща от данъкоплатеца.
Вместо това обаче гражданите виждат друго – полупразни зали, липса на законопроекти и перманентни ваканции, които се случват, защото депутатите нямат какво да работят. Липсват законопроекти, което пък води редовно до изчерпвания на дневния ред за седмицата още в първите часове на първия им работен ден – сряда. Такива недопустими ситуации наблюдавахме миналата седмица, виждахме и преди.
Извиненията, че кабинетът е този, който трябва да захранва парламента със законопроекти, обаче не са достатъчни, защото и самите народни представители имат право на законодателна инициатива. Друг е въпросът как я показват.
Ако нямат сили да пишат и променят закони, от каквито очевидно има нужда, нека си наемат експерти. И за това бюджетът отпуска пари, които, както знаем, отиват за близки на народните представители – синове, дъщери, племенници и други роднини.
Ако парламентът не сложи някакъв ред в работата си, със сигурност ще бъде наказан на следващите избори. А дотогава рейтингът му като институция ще продължи да пада катастрофално. А той и без това е обидно малък.

Станете почитател на Класа