БДЖ се самозакрива чрез „оздравяване“

Между 9 и 15% ще поскъпнат цените на влаковите билети от 1 декември, от тази дата ще бъдат спрени 150 влака и ще бъде освободен персонал от 2000 души (стр.3). Всеки от тях трябва да получи по 6 брутни заплати, но въпреки това от мярката се чакат икономии.
Това е решението на ръководството на холдинг БДЖ, което цели да го оздрави за пореден път. Засега разпродажбата на активи като че ли отива на заден план, макар че от тях се чакаха около 30 млн. лева в рамките на годината. Според други сметки пък трябва да се разпродадат активи за близо 100 млн. лева.
БДЖ ще вдигне цените на пътническия си превоз, макар да съкращава 150 влака. Любопитно е къде отива субсидията, която всяка година държавата отпуска на т.нар. обществен превозвач? За 2011 г. холдингът ще иска двойна субсидия от парите на данъкоплатците. Нищо чудно и да ги получи. По този въпрос шефовете на железниците казват само едно - че парите не са достатъчни, колкото и да са те. Както вероятно няма да са достатъчни и сегашните съкращения – и на персонал, и на влакове.
Така по линия на подобно „оздравяване“ - спиране на влакове и намаляване на персонала, най-накрая БДЖ ще престане да съществува, или ще работят само линиите София- Бургас и София- Варна.

Станете почитател на Класа