Сметките за ток - по-високи, а дали и по-разбираеми

От следващата година сметките за ток ще станат с една идея по-разбираеми за обикновения потребител и с една идея по-прозрачни за ДКЕВР. От комисията планират да сложат още един допълнителен ред в сметките на хората, с който да се ознаменуват подписаните дългосрочни договори за производство на ток от ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“(бившата централа на „Енел“) /стр.6/.
И ако досега потребителите се чудеха какво аджеба е това „добавка за зелена енергия“ и „енергия, добита по комбиниран способ“, то вече ще мислят и какво животно са „невъзстановяемите разходи“ на дружествата и защо те трябва да ги плащат. Отговорът е, че за да се изградят двете централи, компаниите са подписали дългогодишни договори за изкупуване на продукцията, за да са сигурни, че ще им се възвърне инвестицията. Както обикновено – от потребителите. Както вече се разбра – невъзстановимо за тях, за да се възстановят едни пари на компаниите инвеститори. Всъщност тези инвестиции и сега бяха включени в цената, но не на отделен ред, а аргументът на компаниите бе, че цените им са търговска тайна.
Хубавата новина е, че това няма да доведе до увеличение на цените. Или поне така твърдят от ДКЕВР. Рязко поскъпване на тока обаче ще има от догодина, защото ТЕЦ-овете (включително и упоменатите вече централи) ще трябва да купуват квоти парникови емисии, за да продължат да работят.

Станете почитател на Класа