Каква сива икономика, то бяла не остана

За последните 10 години делът на скритата икономика в България е намалял с около една трета, сочи най-новото изследване на Центъра за изследване на демокрацията - „Динамика на скритата икономика в България по време на криза". То обхваща периода 2002-2011 г. (стр.6)
Оказва се, че според изследване на Световната банка, ако в сивия сектор са се произвеждали около 35% от брутния вътрешен продукт на страната, то сега на него се падат с близо 10% по-малко от БВП. Нормално е в подобен момент да си зададем въпроса на какво се дължат тези процеси.
Обяснението в случая може да бъде лесно - подобрили са се условията за правене на бизнес и затова фирмите изкарват дейността си на светло. Ако се доверим само на подобно твърдение, няма обаче да сме изцяло честни. Защото публикуваната миналата седмица годишна класация на Световната банка Doing Business 2012 показва точно обратното. Там България е на 59-о място, което е две позиции по-назад в сравнение с предишния рейтинг. А той изследва точно това – бизнес регулациите. У нас политическа воля има, но нещата сякаш не се получават. Електронното правителство е все още само идея. Лицензионните и регистрационните режими не намаляват, а принципът на мълчаливото съгласие остава само на книга. Разбира се, редуцирането на сивия сектор може да бъде обяснено и по друг начин – логично е той да намалява, след като и бялата икономика изчезва. Дано последното не е вярно.

Станете почитател на Класа