Сграда за спецсъда - добре, но кога ще заработи?

Сградата на специализирания съд в София бе официално открита вчера. Институцията ще разполага с пет зали с особени мерки за сигурност, като в една от тях дори ще има специални стъклени прегради, зад които ще бъдат подсъдимите.
Спецсъдът вече има своята материална база, а липсата на такава доскоро сериозно тревожеше главния прокурор Борис Велчев. Магистратите обаче най-добре знаят, че наличието на фасада изобщо не означава, че дълго отлаганият старт на тази съдебна институция ще бъде безпроблемен. Специализираният съд има председател – Георги Ушев, но въпреки това все още не е напълно окомплектован. Вакантни са 23 щатни места за съдии, прокурори, следователи. Дори самият шеф на институцията бе избран след няколко неособено успешни конкурса и изслушвания на кандидати във ВСС.
Истината е, че няма кой знае колко кандидати да работят в спецсъда. А магистратите не бързат да напуснат сигурните си места в другите институции на Темида, защото точната работа на специализирания съд все още не е напълно ясна. Знае се само на теория, че там ще бъдат съдени „необикновените“ престъпници, дават се декларативни обещания, че спецсъдът няма да е място за саморазправа с политически опоненти и дотук. Кой, защо и как ще бъде подсъдим в специализирания съд, не е много ясно. Както и не се знае какво ще е бъдещето на тази трудно прохождаща институция при евентуална смяна на политическата власт.
Затова и новооткритата модерна сграда на специализирания съд е само един символичен акт. Много по-важно е кога той реално ще започне работа и какво ще се случи в съдебните зали.

Станете почитател на Класа