Трябва ли пенсионерите да работят?

Социалният министър Тотю Младенов заяви вчера, че ще предложи промяна в закона, която да забрани на частните работодатели да освобождават работници, изпълнили условията за пенсиониране, при положение че те искат да останат на работа. Като стимул за подобно решение ще бъде предложено увеличаване на бонуса от 3 на 4 процента за всяка прослужена година след изпълнение на условията за пенсия (стр.3).
Подобни ограничителни мерки обаче едва ли ще се харесат на бизнеса. И са прави работодателите да възразяват на подобни идеи, които имат задължителен характер, защото е факт, че фирмите предпочитат да запазват качествените си кадри, навършили пенсионна възраст, вместо да взимат млади хора с лоша квалификация. Оставането на пенсионерите на работа обаче не може да е държавна политика.
В условия на криза, когато младежката безработица достига застрашителни цифри, а пазарът на труда страда от дефицит на квалифицирани кадри, държавата е длъжна да вземе мерки. На първо място, като преосмисли образователната си политика, и на второ – като стимулира работодателите да обучават персонала си. Включително и като плаща за това. Другото е да се стимулират възрастните да работят до пълно грохване, а младите да остареят, докато чакат своя шанс да започнат работа. Последното важи с пълна сила за държавната администрация, в която се трудят над 2000 пенсионери без никакъв шанс да пожелаят да отстъпят на по-младите си колеги. И без държавата да има права да ги задължи да излязат в отдих.

Станете почитател на Класа