Искаме ли българска наука или не?

На 142-годишнината от създаването на БАН нейният шеф акад. Никола Съботинов обяви, че част от учените в БАН няма да могат да си получат пълния размер на и без това рекордно ниските си заплати до края на годината. Както и че бюджетът на академията за догодина се очертава да бъде също толкова орязан и недостатъчен, както през тази (стр.4).
Като цяло това не са добри новини за българските учени. От тях се изискваше да направят реформи и да съкратят ненужните звена в академията, но ефектът от тези им действия все още не е оценен от държавата. Прогнозите са, че и догодина българските учени ще трябва да се справят с пари, които са намалени почти наполовина спрямо 2009 г. Както и да се погледне, това си е бюджет на мизерията и той не може да стимулира учените да правят зашеметяващи разработки. Най-малкото защото тези, които са способни на това, отдавна са в чужбина, а останалите също гледат към Европа, където да се занимаваш с наука е престижно и доходно занимание.
Ето защо компетентните хора в държавата трябва да си отговорят на въпроса, искат ли българска наука или не. И ако искат, просто да я стимулират. Ако не - да сложат край на това унижение на българските учени. Защото в момента положението е никакво – хем няма пари, хем се искат резултати. Такова уравнение няма как да бъде решено.

Станете почитател на Класа