Строги санкции са лек срещу пияни шофьори

Столичният КАТ ще взима книжката за 18 месеца и ще глобява с 1000 лева тези водачи, които отказват да бъдат проверени за употреба на алкохол (стр. 4).
Тази строга мярка за тарикатите на пътя, които пият и си мислят, че като откажат да се тестват с дрегер, ще им се размине, определено е крачка в правилната посока. Само строгите санкции и безкомпромисното отношение от страна на властите и обществото ще сведат до минимум екстремистите, които шофират пияни. Тежките катастрофи с жертви, предизвикани от пияни водачи, са толкова много, че КАТ дори си води отделна статистика за тях. На Великден тази година пиян младеж зад волана уби на място 6-има свои връстници в Симеоновград, които при това се движеха по тротоара. За съжаление тези трагични примери у нас са страшно много.
Употребилите алкохол шофьори са обществено опасни – те реално застрашават живота и здравето на всички участници в движението. В момента пияните водачи попадат под ударите на закона само ако са предизвикали катастрофа или са употребили по-голямо количество - над 1,2 промила. За по-ниски промили в издишания въздух все още се налагат само административни санкции. А някои „хитри“ подпийнали шофьори дори отказват да се подложат на проверка. Точно затова трябва да се помисли за пълното инкриминиране на шофирането в пияно състояние. Близо 40% от присъдите в САЩ например са именно за това провинение. Само така джигитите на пътя ще разберат, че алкохолът и автомобилът са две несъвместими неща.

Станете почитател на Класа