Патовата ситуация в СГС не е от полза за Темида

Съдия Владимира Янева заяви вчера, че си е направила отвод по делото „Софийски имоти“, но не заради натиск или заради конфликт на интереси, какъвто според нея няма, а заради определение на САС.
Очевидно е, че шефката на Софийския градски съд (СГС) поне засега няма никакво намерение да подава оставка въпреки многото скандали около нейното име, откритото недоволство в гилдията и оставките в знак на протест срещу назначаването й. Янева не може и да бъде отстранена току-така от най-голямото съдилище у нас, освен ако тя самата не пожелае това. Тази наглед патова ситуация поставя на дневен ред няколко много важни въпроса, които все още нямат отговор. И те не са свързани конкретно с личността на Владимира Янева, с личните й познанства или професионални качества. Те са свързани с най-близкото бъдеще на съдебната система у нас.
Първо, не става ясно как ще се повиши доверието на европейските партньори към нашите магистрати, след като в последния си засега доклад ЕК остро критикува кадровата политика на ВСС – точно институцията, която избра Янева на високия й пост. Второ, по същата логика и обикновените граждани едва ли скоро ще изпитат доверие в Темида, след като виждат как тя буквално се клати от безкрайни скандали. И, трето, никак не е ясно как най-големият и най-натовареният съд в България – а именно СГС, ще оптимизира работата си, след като самите магистрати са, меко казано, разединени в мненията си за Владимира Янева.
Когато говорим за съдебната система у нас, първата асоциация, която ни идва наум, е, че там са необходими спешни реформи. Патовата ситуация в СГС обаче не е от полза за Темида и колкото по-бързо съдия Янева го разбере, толкова по-добре ще е за съдебната система като цяло.

Станете почитател на Класа