Медицината трябва да е преди всичко безопасна

Двама мъже претърпяха ампутация на крайници след коронарографии в частни клиники. По-късно единият от пациентите умира от сепсис. Според Националната пациентска организация (НПО) и в двата случая усложненията са настъпили заради немарливост при обработването на мястото, от което е била извършена интервенционалната кардио-процедура.
Часове преди да бъде огласен вторият инцидент медици от Варна дойдоха в София, за да обяснят на нарочна пресконференция, че нямат никаква вина за ампутацията на ръка след коронарография. Това може би е така, но тепърва трябва да бъде доказано чрез съответните медицински експертизи.
Тревожното е друго и то излиза извън двата конкретни инцидента. А това са необорените все още съмнения, че парите при този вид процедура са предпочетени пред грижата за здравето, и то в осъзнат опит за източване на здравната каса. Според директора на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев масово се правят процедури като коронарографии и са се открили десетки частни клиники специално за това, тъй като клиничната пътека за тези изследвания е добре платена. Дали това е така, трябва да отговори Министерство на здравеопазването.
Има и друг проблем, който още не е изяснен. Какво става с идеята да се направи своеобразен регистър на лекарските грешки и така медиците да подхождат с удвоено внимание към рискови процедури?

Станете почитател на Класа