Защо МВР чака дълго, за да забрани частните дарения?

В първия работен ден след лятната си отпуска вътрешният министър Цветан Цветанов сложи, поне засега, точка на тлеещия от три месеца скандал с даренията за МВР, подписвайки заповед, с която забрани спонсорството от физически лица и частни фирми
Това стана месец след като в годишния си доклад Европейската комисия ясно каза, че не одобрява практиката ни хора и фирми да подпомагат полицията. И след като премиерът Бойко Борисов обеща, че дарителството ще се прекрати, а потребностите на служителите на реда от техника и бензин ще се удовлетворяват от държавния бюджет.
През месеците, докато течеше скандалът и бивш полицай обясняваше по медиите, че в столична караулка има списък на номера на коли, които не бива да бъдат спирани, защото са на спонсори, МВР многократно обясняваше, че дарителството не го е въвело това ръководство, а са го наследили от предишни управления. Никой не отрича, че тази практика съществува от години. Вероятно е трудно на сегашното ръководство да се сети кой и кога я е въвел. При постоянния недостиг на средства за полицията, при старото оборудване, при остарелите автомобили и липсата на бензин, при лошите условия, при които се трудят хората, които се борят срещу престъпността, вероятно е било добре дошло някой отвреме навреме да дава по нещо.
Но безусловно е, че помощта, колкото и добронамерена да е, поставя в зависимост получателя й. За това реакцията на МВР е закъсняла. Не биваше да се чака скандалът да стигне чак до Брюксел, не трябваше да се допуска у обществото да остава подозрението, че благословията на МВР може да се купи с пари, техника или бензин. Сега предстои да се види дали на 1 октомври ведомството ще публикува имената на всички дарители, или ще обяви, че половината от тях са отказали. Ако МВР иска на скандала с дарителството да се сложи точка, то цялата истина за спонсорството трябва да излезе наяве. Колкото и нелицеприятни неща да има в нея.

Станете почитател на Класа