Децата в беда имат нужда от реални грижи, а не от комисии

Държавната агенция за закрила на детето да бъде трансформирана в комисия към МС, се предлага в новия проект на закона за детето, който се съгласува в момента.
Новината бе съобщена от шефа на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков. Депутатът подчерта, че е факт, че проблемите на децата в риск често се забатачват, вместо да се решават, и затова се налагало новата законодателна промяна.
Истината е, че у нас децата в риск много трудно могат да разчитат на помощ от държавата, защото процедурите по получаване на тези грижи са тромави, а малчуганите трудно могат да се справят с тях. На всичкото отгоре и институциите не им помагат особено. Вместо да вършат реалната работа на терен, чиновниците предпочитат да гръмне някой скандал по медиите и тогава да се втурнат да го описват, да издават писмени разпореждания и пр.
Очевидно е, че има нещо сбъркано в системата и че твърде многото служители в администрацията, които са ангажирани с децата в риск, си пречат взаимно. Което пък в никакъв случай не помага на самите деца, в чието име хиляди бюрократи получават заплати от хазната. Затова е добре в условия на криза не да се откриват, а да се закриват излишни структури, като средствата от тяхната издръжка да отиват за реални действия.

Станете почитател на Класа