Строги правила за даренията към МВР

Даренията не облагодетелстват никого с протекция, но ако бъде доказана финансова зависимост на полицейски служители, ще бъдат взети адекватни дисциплинарни мерки. Това заяви вчера в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с даренията, които получава МВР.
Министър Цветанов коментира казуса, след като зачестиха съмненията, че бизнесмените, които са спонсори на полицията, по този начин си плащат за един вид държавна закрила.
Не е тайна, че в страната, особено в по-малките градове, шефът на местното районно полицейско управление е силна фигура, която може да преустанови проверка срещу „наш“ бизнесмен например.
За да се избегнат подобни възможности, висшето ръководство на МВР трябва сериозно да се замисли за нови, изключително ясни и строги правила, при които полицията да получава дарения. Униформените често работят при лоши условия и с ограничен бюджет, затова няма нищо лошо, ако някоя фирма реши да им дари автомобили или компютри. Но това трябва да става по начин, който да гарантира, че дарението няма да доведе до „наши“ и „чужди“ фирми, а ще бъде в полза единствено на обществения интерес.
Впрочем това не е типично български казус, има го и в САЩ, и в Европа. Точно затова много страни имат специално законодателство, което строго регулира даренията към полицията. Може би, вместо да правим проверки дали в МВР има корумпирани с „дарения“ служители, просто да вземем пример от тези държави. Само така ще има гаранция, че едни дарени полицейски автомобили например ще служат на хората, а не на нечии лични интереси.

Станете почитател на Класа